ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μέρκελ: Από «συντρόφισσα»... ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου

Στην Ελλάδα, καταφθάνει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ύστερα από σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ποιά είναι, όμως, η Άγκελα Μέρκελ, εκτός από την ψυχρή φιγούρα επικεφαλής της Γερμανίας που ηγεμονεύει την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και την παραλληλίζουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρωθυπουργό της Αγγλίας; Επιμέλεια: Νίκος Μίχος
Μέρκελ, η κόρη μου η... σοσιαλίστρια

Η Άγκελα Δωροθέα Κάσνερ, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο, κόρη του λουθηρανού πάστορα Χόρστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέριλντ Κάσνερ. Ο πατέρας της, λίγο μετά την γέννηση της κόρης του ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας, στο Τεμπλίν, βόρεια του Βερολίνου. Η καγκελάριος Μέρκελ μέχρι και το 1990 έμεινε στην Ανατολική Γερμανία.

Όπως και όλοι οι φίλοι της η νεαρή Άγκελα ήταν μέλος της νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος (Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία). Αργότερα εξελίχθηκε σε μέλος του περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας ταραχών και προπαγάνδας (αγκιτπρόπ) της οργάνωσης. Κράτησε την θέση αυτή μέχρι και το 1984.

Ως φοιτήτρια, που σπούδαζε Φυσική στην Λειψία, παντρεύτηκε στον συμφοιτητή της, Ούρλιχ Μέρκελ, τον οποίο χώρισε το 1982. Από ότι φαίνεται, βέβαια, κράτησε το όνομα του πρώτου συντρόφου της. Από το 1978, όμως, μέχρι και το 1990, εργαζόταν στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας στο Ανατολικό Βερολίνο. Είχε ήδη πάρει το διδακτορικό της στην κβαντική χημεία. Εκεί εργαζόταν και ο μεταγενέστερος σύντροφός της Γιοαχίμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε το 1998.

Η πολιτική καριέρα. «Το κορίτσι του Κολ»

Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ συμμετέχει στο δημοκρατικό κίνημα και μπαίνει στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Επαγρύπνησης. Το κόμμα έχει ιδρυθεί από τους πάστορες Ράινερ Έπελμαν, Φρίντριχ Σορλέμερ και τον δικηγόρο Βόλφγκανγκ Σνουρ.

Με την ένωση των κρατών της Γερμανίας, η Δημοκρατική Επαγρύπνηση ενώθηκε με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Λίγο αργότερα η Άγκελα Μέρκελ, ως μέλος του CDU, έθεσε υποψηφιότητα στο κρατίδιο Μακλεμβούργου-Προπομερανίας, εκλέχθηκε και έγινε η νεότερη ομοσπονδιακή υπουργός Γυναικών και Νεολαίας.

Η πορεία της μέχρι το 1998, στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπό την προεδρεία στο κόμμα του Χελμουτ Κολ, της έδωσε το παρατσούκλι «το κορίτσι του Κολ».

 Οι σχέσεις με τον Σόιμπλε

Τον Νοέμβριο του 1999 το CDU κλονίστηκε από το σκάνδαλο των μαύρων λογαριασμών, κατά το οποίο αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα χρηματοδοτούνταν από μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Τότε ο Χελμουτ Κολ παραιτήθηκε και την προεδρεία του κόμματος ανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε την Μέρκελ αμέσως γενική γραμματέα του κόμματος.


Η ίδια σε άρθρο της τον Δεκέμβριο του 1999 στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ζήτησε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να αποποιηθεί τον Κολ. Τον Φεβρουάριο του 2000 ο Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρεία και τον Απρίλιο εκλέγεται σε συνέδριο του κόμματος στο Έσσεν η Άγκελα Μέρκελ ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η «σιδηρά κυρία»

Μετά την πτώση του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Άγκελα Μέρκελ με τον μεγάλο συνασπισμό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας, και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό.

Άσκησε σκληρή εξωτερική πολιτική και υπέγραψε το 2007, στον Λευκό Οίκο, το Σύμφωνο για το Υπερατλαντικό Οικονομικό Συμβούλιο, που διοικείται από ένα αξιωματούχο της Ε.Ε. και έναν των ΗΠΑ και το οποίο ο Γάλλος αριστερός πολιτικός, Ζαν – Λυκ Μελανσόν, είχε χαρακτηρίσει ως υπερφιλελεύθερο.

Αναφορικά με την Ρωσία, είχε επιδιώξει στενές σχέσεις με την Μόσχα στα ενεργειακά θέματα, χωρίς όμως να βρει υποστήριξη στο Βερολίνο.

Τον Αύγουστο του 2006, είχε λάβει ένα γράμμα από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον πρόεδρο του Ιράν. Το γράμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδίκαζε το Ισραήλ, όμως η Μέρκελ δήλωσε ότι η άποψη αυτή βάζει ερωτήματα για το δικαίωμα ύπαρξης του εβραϊκού κράτους και συνεπώς δεν θα απαντήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τιμηθεί από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, με τιμητικό διδακτορικό. Επίσης, η Μέρκελ είχε υποστηρίξει την πρόταση του Ισραήλ να μην γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών η Παλαιστίνη.

Οικονομική κρίση

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, η Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να χτυπηθεί η γερμανική οικονομία, αλλά τόνισε ότι δεν θα προσφέρει εγγυήσεις για τις ιδιωτικές καταθέσεις. Παρόλα αυτά στήριξε την οικονομική βοήθεια της εταιρίας Hypo Real Estate καθώς συνέβαλλαν σε αυτό κατά 30 δις οι γερμανικές τράπεζες και κατά 20 δις η Μπούντεσμπάνκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Παρόλα αυτά, ενώ η δημοτικότητά της είχε πέσει, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το 77% των Γερμανών είναι ικανοποιημένο με το πως χειρίστηκε την κρίση στην ευρωζώνη.


Η Άγκελα Μέρκελ κατατάσσεται πρώτη στην λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου του περιοδικού Forbes για το 2006, το 2007, το 2008, το 2009, το 2011 και το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: