ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ντροπη!! Το Μουσείο Μαραθωνίου σε εγκατάλειψη

 

Προς το Υπ. Τουρισμού
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεν. Γραμματέα Υπ. Τουρισμού κ. Α. Λιάσκο
ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γεν. Γραμματέα Ε Ο Τ, κ. Νικ. Καραχάλιο
(Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου  Μαραθώνος)
Σ Ε Γ Α Σ
Οργανωτική Επιτροπή Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας
Δήμαρχο Μαραθώνος
Σπυρος Ζαγαρης – Πρωην Δημαρχος
Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας στέλνω αυτή την επιστολή, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη σας για τον τόπο μας, κι εκτιμώντας ιδιαίτερα, τα όσα στον σύντομο χρόνο της θητείας σας έχετε κάνει για τον ελληνικό τουρισμό. Είμαι οργισμένος,  μετά από όσα μου μετέφερε , φίλος  μαραθωνοδρόμος από την Κίνα, όπου ζω κι εργάζομαι τα τελευταία χρόνια, ο οποίος μετά από  σύστασή μου, επισκέφθηκε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, στην πόλη του Μαραθώνα.Ηταν πολύ απογοητευμένος απ’ όσα είδε και πολύ θυμωμένος βλέποντας την σημαία της χώρας του, όπως και άλλων χωρών κουρελιασμένες στην είσοδο του μουσείου.
Πήρε μερικές φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω.
Το μουσείο αυτό, στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του πρώτου διδακτηρίου του Μαραθώνα (κτισμένο με δωρεά Α. Συγγρού 1908),  ανακαινίσθηκε με χορηγία της Alpha Bank, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και λειτούργησε κατ’ αρχήν ως κέντρο προβολής ολυμπιακών μαραθωνίων . ΄Εγινε  αθλητικό μουσείο, το μοναδικό στην Ελλάδα- και από τα καλύτερα στον κόσμο-  μουσείο μαραθωνίου δρόμου  το 2007 , επί δημαρχίας Σπυρίδωνος Ζαγάρη (ενός δημάρχου με όραμα και όνειρα ) και εγκαινιάσθηκε επίσημα το Νοέμβριο 2009 από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Βλέποντας το όραμα και την προσπάθεια του Σπύρου Ζαγάρη, του εμπιστεύθηκα τα αθλητικά και προσωπικά κειμήλια του πατέρα μου θρυλικού μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, που ήταν και τα πρώτα αντικείμενα που μετέτρεψαν την αρχική φωτογραφική έκθεση των Ολυμπιακών μαραθωνίων (δωρεά της Δ Ο Ε ) σε  μουσείο που φιλοξενεί πάνω από 4.000 αντικείμενα , δωρεές όλων των μεγάλων Ελλήνων και ξένων μαραθωνοδρόμων ,  των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων μαραθωνίων, αλλά και τα κειμήλια του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Επί 4 χρόνια ( δημαρχίας Ζαγάρη), τόσο ο ίδιος ο τότε Δήμαρχος , όσο και η πρωταθλήτρια ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, η οποία ανέλαβε – αμισθί- την διεύθυνση του μουσείου , αλλά κι εγώ προσωπικά με δαπάνες μας καταφέραμε να μετατρέψουμε τον χώρο σε υποδειγματικό μουσείο, που διαρκώς μεγάλωνε . Χαρακτηρίστηκε από την  AIMS (Παγκόσμια ομοσπονδία διεθνών μαραθωνίων) ως το καλύτερο μουσείο μαραθωνίου δρόμου κι έγινε επίσημος εκπαιδευτικός προορισμός από το Υπ. Παιδείας.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το χειρότερο, όταν ανέλαβε την Δημαρχία ο νυν δήμαρχος κ.  Ι. Λουϊζος.
Η πρώτη του ενέργεια, ήταν να απομακρύνει την κυρία Πολύζου (η οποία δούλευε ως εθελόντρια, αλλά με πλήρες ωράριο) από δύο υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίες καμμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό ή τον μαραθώνιο και δεν ενδιαφέρονται για το μουσείο.
Διαμαρτυρήθηκα πολλές φορές προφορικά και γραπτά, προθυμοποιούμενος ακόμα να αναλάβω –μέσω χορηγών- την πληρωμή της κυρίας Πολύζου, για να μην έχει καμιά επιβάρυνση ο Δήμος αλλά αρνήθηκε.
Συχνά ο κ. Λουϊζος μέσω δημοσιευμάτων υπερηφανεύεται ότι επί «των ημερών» του, το μουσείο αναβαθμίσθηκε.
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις φωτογραφίες θα διαπιστώσετε, ότι προφανώς ο κ. δήμαρχος συγχέει την υποβάθμιση με την αναβάθμιση.

Μπορείτε εύκολα να δείτε:
Τα γλυπτά, δωρεά της αδελφοποιημένης  (από τον προηγούμενο δήμαρχο) πόλης Xiamen της Κίνας, καλυμμένα με ακαθαρσίες πουλιών και οξειδωμένα.
Το γλυπτό που δώρισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας, προ διετίας, ακόμα καλυμμένο με το πλαστικό περίβλημα που εστάλη
Η είσοδος του μουσείου καλυμμένη με ακαθαρσίες και πευκοβελόνες
Οστά ζώων στον κήπο της εισόδου
Ο κήπος εγκαταλειμμένος και σκεπασμένος με αγριόχορτα και πευκοβελόνες
Οι σημαίες όλων των χωρών, κατασκισμένες αποτελούν προσβολή και όχι τιμή για τις χώρες, δωρεές των οποίων κοσμούν το μουσείο
Η ίδια εγκατάλειψη  και έλλειψη καθαριότητας επικρατούν και στο εσωτερικό του μουσείου.
Ο  κινέζος φίλος μου μαραθωνοδρόμος, μου είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναεπισκεφθεί το μουσείο αυτό, ούτε να το συστήσει σε κάποιον άλλον.

Aξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεστε η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά με τέτοιους δημόσιους λειτουργούς.
Σε τέτοιες δύσκολες για την Ελλάδα στιγμές, είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό. Πώς θα τα καταφέρουμε αν δεν σεβόμαστε τα μουσεία μας;
Παρασυρόμενος από την οργή μου  για όσα είδα,  παρέλειψα να σας συστηθώ.
 Συγχωρείστε με. Είμαι ο γιος του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη. Η αγάπη μου για τον αθλητισμό , την πατρική κληρονομιά και την πατρίδα είναι οι μόνοι λόγοι που στρατεύθηκα στο πλευρό του πρώην δημάρχου . Τιμήθηκα με τον τίτλο του επίτιμου δημότη Μαραθώνα και  συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις στην διάδοση του πνεύματος του μαραθωνίου δρόμου και των αθλητικών ιδεωδών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις μαραθωνίων στην Κίνα.
Με τον δήμαρχο Σπ. Ζαγάρη μεταφέραμε την φλόγα του μαραθωνίου δρόμου σε πολλές πόλεις σ’ όλο τον κόσμο, διαφημίζοντας την Ελλάδα.
Γι αυτό δεν μπορώ να ανεχθώ τις εικόνες που είδα και την υποβάθμιση του μουσείου.
Όταν επιστρέψω στην Ελλάδα σκέφτομαι να πάρω τα κειμήλια του πατέρα μου από το μουσείο, αφού φαίνεται ότι οι άνθρωποι που σήμερα διαχειρίζονται τον χώρο, δεν τα εκτιμούν και δεν τα τιμούν.
Πιστεύω, ότι θα πρέπει να επιστήσει κάποιος την προσοχή του κυρίου Λουϊζου στην σοβαρότητα της ιστορικής κληρονομιάς  της πόλης που – λόγω Καλλικράτη, έγινε δήμαρχος.
Ξέρω πως δίνετε κι εσείς μεγάλο βάρος στην αξιοποίηση του μαραθωνίου ως μοχλού τουριστικής ανάπτυξης. Ελπίζω πως θα λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας και τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το μουσείο μαραθωνίου δρόμου.
Και θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για το καλό του αθλήματος, της πόλης του Μαραθώνα και της πατρίδας μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημήτρης Στυλ. Κυριακίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: