ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ! ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ!
ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΩΝ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ!
Σε κοινωνικό ηφαίστειο μετατρέπεται σταδιακά ο ευρωπαϊκός Νότος με το κύμα των μεγάλων εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα να μετατρέπεται γοργά σε πραγματικό λαϊκό «τσουνάμι»! Στο αγωνιστικό προσκήνιο μπήκαν και οι Γάλλοι εργαζόμενοι, μετά και τα ασφυκτικά και πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα Ολάντ.
Αυτό που απουσιάζει χαρακτηριστικά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι η ύπαρξη αποφασισμένων ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων ικανών να ηγηθούν μιας πολιτικής ρήξης αλλά και ο συντονισμός των εργατικών - λαϊκών κινημάτων και των αριστερών δυνάμεων του Νότου.
Το ελληνικό εργατικό κίνημα και περισσότερο η ριζοσπαστική ελληνική Αριστερά είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να παίξει ένα πρωτοποριακό ρόλο ρήξης στην Ελλάδα και συντονισμού των κινημάτων στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας μπορεί να γίνει η σπίθα, που θα βάλει σε κίνηση ένα πραγματικό ανατρεπτικό «ντόμινο», ανάβοντας επαναστατικές φωτιές στον ευρωπαϊκό νότο και σε όλο τον ευρωπαϊκό κάμπο!
ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ
Πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές σκληρής λιτότητας στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η γαλλική Αριστερά με επικεφαλής τον ίδιο τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων.  Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργάνωσαν τα συνδικάτα και στις Βρυξέλλες με αίτημα για πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές στο Βέλγιο και την Ευρώπη.

Η διαδήλωση στο Παρίσι ήλθε δύο ημέρες πριν έλθει προς συζήτηση και επικύρωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το «Σύμφωνο Λιτότητας» όπως το αποκαλούν τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Επικεφαλής των διαδηλωτών είχε τεθεί ο ίδιος ο Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή «συνιστά την ένταξη του κινήματος του γαλλικού λαού στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «Αντίσταση!», «Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου» και «Στην Ελλάδα και στη Γαλλία, να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά».
«Η συνθήκη αυτή θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Ήδη βλέπουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν στην ύφεση για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στον τοίχο» είπε ένας διαδηλωτής, ο Πιερ Καλφά.
Το Αριστερό Μέτωπο εκτιμά ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι. Η αστυνομία απέφυγε να δώσει τη δική της εκτίμηση, καθώς αυτή είναι η συνήθης πρακτική της όταν πρόκειται για διαδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτικά κόμματα.
Επισημαίνεται πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνα αναμένεται να «περάσει» εύκολα και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, χάρη στις ψήφους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.
Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργανώθηκε την Κυριακή και από τα βελγικά συνδικάτα στις Βρυξέλλες.
Οι διαδηλωτές (1.500 κατά την αστυνομία, πολλές χιλιάδες κατά τους οργανωτές) ζήτησαν «πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές» στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που «θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους».
Μεταξύ άλλων κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο να λάβει «αποτελεσματικά μέτρα» για να μειωθεί η ανεργία των νέων και να επιβάλει «πιο δίκαιη φορολόγηση» υιοθετώντας ένα φόρο για τις μεγάλες περιουσίες.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν ξανά και πολύ μαζικα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, διαδηλώνοντας κόντρα στα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που συνοδεύουν τον πρωτοφανούς λιτότητας προϋπολογισμό για το 2013. Στους δρόμους την Παρασκευή και οι δημόσιοι υπάλληλοι και στην Ιταλία σε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα.
«Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες στη Μαδρίτη επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που αναπαράγεται σε όλες σχεδόν τις διαδηλώσεις κατά των περικοπών που έχουν ισοπεδώσει τη μεσαία εισοδηματικά στρώματα, και τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου υποτίθεται να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η οποία βρίσκεται προ των πυλών της δανειακής λύσης.
Νοσοκόμες, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν υπό βροχή κατά της συνεχιζόμενης καθήλωσης των μισθών τους, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει έτσι να εξοικονομήσει 39 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως αντίβαρο για τις περικοπές, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει δύο επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, έπειτα από την κατάργηση του 13ου μισθού των Χριστουγέννων.
«Είναι το τρίτο πάγωμα μισθών από το 2010. Αυτό συνεπάγεται απώλεια 20% από το 2010», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των δημόσιων υπαλλήλων CSI Φρανθίσκο Καμαρίλιο.
«Για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια αυτό συνεπάγεται μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ. Εισέρχονται στη φτώχεια» είπε ο ίδιος, ενώ κατήγγελλε τη «στρατηγική που αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένων τομέων της δημόσιας διοίκησης».
Για τη 40χρονη νοσοκόμα Πατρίθια Γκονθάλεθ, οι περικοπές θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους τομείς κι όχι της Παιδείας και της Υγείας: «Εγώ δεν μπορώ, φερ' ειπείν να αγοράσω δώρα τα Χριστούγεννα για τον γιο μου, αλλά εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η υποβάθμιση στην ποιότητα των παροχών ορισμένων υπηρεσιών», δήλωσε.
«Υπάρχει όλο και λιγότερο προσωπικό. Πως να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας στους ηλικιωμένους και τους αρρώστους;» αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, η εισαγγελία της Μαδρίτης, σε μια κορύφωση αυταρχικού πνεύματος, ανακοίνωσε πως θεωρεί πολύ πιθανόν ορισμένοι από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια της 25ης Σεπτεμβρίου έξω από την έδρα του Κοινοβουλίου να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του κράτους και η υπόθεσή τους να διαβιβασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο!
ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Πανιταλική απεργιακή κινητοποίηση εναντίον των περικοπών στον δημόσιο τομέα οργάνωσαν την Παρασκευή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil. Στην κεντρική διαδήλωση, που οργανώθηκε στο κέντρο της Ρώμης, συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έως τώρα έχουν κριθεί «υπεράριθμοι» φθάνουν τις 24.000. Σε μια πρώτη φάση πρόκειται να εφαρμοσθεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αποφασισθεί και άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της απόλυσης και της ανεργίας.
Με τη σημερινή κινητοποίηση, δύο εκ των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας -το συνδικάτο Cisl δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση - εναντιώνονται και στις περικοπές στον τομέα της υγείας: σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, κατά την περίοδο 2012 - 2014 θα αγγίξουν συνολικά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ!
Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RAI, με τις περικοπές δαπανών που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι κινδυνεύουν να απολυθούν 100.000 συμβασιούχοι του ιταλικού Δημοσίου!
«Η κυβέρνηση τεχνοκρατών θέλει να χειριστεί τους δημοσίους υπαλλήλους όπως ακριβώς την οικονομία της χώρας: συνεχίζει να εγκρίνει περικοπές και η ύφεση αυξάνεται» δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία δεν αποκλείει νέα γενική απεργία όλων των εργαζομένων της χώρας.
Την πορεία που διέσχισε κύριους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μάσκες χοίρων, παραπέμποντας στα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων και σπατάλης δημοσίων κονδυλίων στην περιφέρεια της Ρώμης και σε πάρτι περιφερειακών συμβούλων, στα οποία οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονταν ακριβώς σε πολύχρωμους χοίρους.
ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Σε μία συμβολική περικύκλωση του ισπανικού Κοινοβουλίου κάλεσε για το Σάββατο το κίνημα 25S και πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και νέες εκλογές.
Ογκώδης διαδήλωση έγινε και στη Λισσαβόνα, όπου οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν γενική απεργία για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Οι Ισπανοί συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντε Σολ και στην πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα, αμφότερες μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο. Οι δρόμοι στην γύρω περιοχή έχουν κλείσει με την αστυνομία να έχει στήσει φράχτες εμποδίζοντας την πρόσβαση.
Η διαδήλωση γίνεται χωρίς επεισόδια αλλά με σφυριχτές και συνθήματα όπως «Παραιτηθείτε!», «Δημοκρατία!». Πολλοί κρατούν μικρά πλακάτ με ένα απλό «No».
Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι σε μία –ύστατη ίσως– προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ανακοίνωσε προϋπολογισμό λιτότητας.
Παρά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρων αλλά και τα 60 δισεκατομμύρια που θα πάρει η Μαδρίτη από την Ευρώπη για τις τράπεζες, οι αγορές δεν φαίνονται πεπεισμένες και προεξοφλούν αντίθετα την ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Οργισμένοι είναι όμως και οι Ισπανοί που αισθάνονται ότι η μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση τους εξαπάτησε και ζητούν πλέον εκλογές.
ΟΓΚΩΔΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εν τω μεταξύ τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έβγαλαν το Σάββατο και πάλι στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές ενώ ζητούν και την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.
Η διαδήλωση οργανώθηκε από το συνδικάτο CGTP και ήταν η τρίτη που γίνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.
«Είναι η μεγαλύτερη μέρα αγώνα των τελευταίων ετών», είπε ο γγ του συνδικάτου ενώ, όπως σημειώνει η Diário de Notícias, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για να αποφασιστεί η κήρυξη γενικής απεργίας
Μετά τις προηγούμενες διαδηλώσεις ο Κοέλιου απέσυρε κάποια από τα μέτρα αν και πρότεινε άλλα στη θέση τους.
Παρά το ότι η Πορτογαλία έβαλε σε κάποια τάξη τα οικονομικά της, το 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και διαφάνηκε ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους. Για το λόγο αυτό κατάφερε να πάρει παράταση ενός έτους στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΝΟΙΞΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Εν μέσω διαδηλώσεων άνοιξε το Σάββατο τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου (ΔΕΑ) στο Παρίσι. Η εφετινή έκθεση πραγματοποιείται μέσα σ' ένα βαρύ κλίμα, λόγω της καθίζησης των πωλήσεων στις αγορές της Ευρώπης, που ζημιώνει τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιαίτερα την Ρeugeot-Citroen που έχει προαναγγείλει 8.000 απολύσεις.
Από νωρίς το πρωί και πριν ακόμα ανοίξουν οι πόρτες, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ολνέ που απειλείται με κλείσιμο, συγκεντρώθηκαν για «να ευαισθητοποιήσουν το κοινό» για τα δικά τους προβλήματα.
Στόχος τους ήταν να δείξουν «την άλλη όψη του νομίσματος», ότι πίσω από τα ωραία αυτοκίνητα «είναι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν».
Στο στόχαστρό τους μπήκε και ο υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ που μετονόμασαν «υπουργό της αντιπαραγωγικότητας», ενώ ένα μεγάλο πανό με κόκκινα γράμματα έγραφε ότι οι εργαζόμενοι της Ολνέ του δίνουν «κόκκινη κάρτα».
Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου έδωσαν ραντεβού και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ford-Europe στην Μπλανκφορτ, πλησίον της Μπορντό, όπου απειλούνται 1.100 θέσεις εργασίας.
Οι δηλώσεις στον Τύπο του προέδρου της Ρeugeot-Citroen Φιλίπ Βαρέν, που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση των πωλήσεων το 2013, βαραίνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίζουμε μια κάποια ανάκαμψη για το 2013 στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα κυμανθεί στο μηδέν ή ελαφρώς κάτω από αυτό» εξήγησε.
Την ανάλυση αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Renault Κάρλος Γκοσν, που δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν αποκλείει «τον κίνδυνο που διατρέχει η Renault να εξαφανισθεί στην υπάρχουσα σημερινή μορφή της (...) διότι καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν στηρίζεται σε μια βάση ανταγωνιστική. Βάση της Renault είναι η Γαλλία» δήλωσε.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου στη Γαλλία το 2013 θα φθάσει το 12%, στη δε Ευρώπη γενικότερα το 8%.
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΛΙΣΑΒΟΝΑ!
Σε νέες συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε η νέα διαδήλωση κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη το βράδυ του Σαββάτου: Μετά την περικύκλωση της Βουλής, οι επιθέσεις των ΜΑΤ τα ξημερώματα οδήγησαν σε 13 τραυματίες και δύο συλλήψεις. Νύχτα αντιδράσεων και στη Λισαβόνα, καθώς η Πορτογαλία του Μνημονίου ετοιμάζεται για νέα μέτρα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2013.

Στη Μαδρίτη,δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για τρίτο βράδυ αυτή την εβδομάδα φώναξαν συνθήματα όχι μόνο κατά των περικοπών αλλά και κατά του «υπερβάλλοντος ζήλου» της επέμβασης της αστυνομίας στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης. Οι εικόνες ματωμένων διαδηλωτών αλλά και η χρήση πλαστικών σφαιρών εκείνης της νύχτας έχουν γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στη χώρα.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν, όμως ορισμένοι που αποφάσισαν να μείνουν απομακρύνοντο βίαια από την αστυνομία.
Τότε ξεκίνησε η ένταση, με εκτόξευση αντικειμένων στα αστυνομικά βαν, η οποία τελικά έληξε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν και τους τελευταίους.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: "ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
Στην Πορτογαλία, χιλιάδες πολίτες σε αρκετές πόλεις της χώρας κατέβηκαν ξανά στους δρόμους αντιδρώντας στην πολιτική του μνημονίου. Οι Πορτογάλοι ετοιμάζονται για τον σκληρό προϋπολογισμό του 2013 ενώ οι διαδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων είχαν μεν αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά προσανατολίζεται σε αύξηση φόρων ως ισοδύναμο μέτρο.
Τη νέα διαδήλωση του Σαββάτου είχε διοργανώσει το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP. «Έναν χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας ήταν η συμφωνία με την τρόικα» είπε ο επικεφαλής του CGTP Αρμένιου Κάρλους, συνεχίζοντας: «Αλλά έχουμε ήδη δει το έργο στην Ελλάδα, είναι αδιέξοδος και μας σπρώχνει στο χείλος της καταστροφής.
Τα προγνωστικά για την πορτογαλική οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι εκτιμήσεις επιδεινώνονται και βλέπουν την ύφεση να συνεχίζεται περισσότερο από όσο υπολογιζόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: