ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το εγκώμιο της Θεσσαλονίκης πλέκει το National Geographic



Το περιοδικό συγκαταλέγει τη Θεσσαλονίκη στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς εντός του 2013
Κάλεσμα στους τουρίστες να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη απευθύνει το γνωστό περιοδικό National Geographic, συγκαταλέγοντας τη «Νύμφη του Θερμαϊκού», στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς του 2013.
Όπως σημειώνεται σε άρθρο του περιοδικού, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ένα από τα τελευταία αστικά παραλιακά μέτωπα στη νότια Ευρώπη που δεν έχει εγκλωβιστεί από κάποια γιγάντια μαρίνα. «Αντιθέτως, τα ξύλινα καΐκια εξακολουθούν να αρμενίζουν στον ήσυχο κόλπο ενώ μονοπάτια ιχνογραφούν το ελικοειδές παραλιακό μέτωπο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, περίπου 320 μίλια βόρεια- κι έναν κόσμο μακρύτερα από τη χαοτική Αθήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στις παραδοσιακές αγορές, «σύμβολα της πόλης», που μετρούν αιώνες ζωής, με τα ώριμα φρούτα και τους τενεκέδες γεμάτους με φρέσκια φέτα, που είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, γκαλερί τέχνης, μποέμικα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες ικανές να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Ακόμη, το περιοδικό παραθέτει πληροφορίες για το τι μπορεί κανείς να δει στη Θεσσαλονίκη, πού να φάει, τι να αγοράσει, αλλά και μία συμβουλή για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν στην πόλη: να παρακολουθήσουν την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», με την οποία, όπως τονίζεται, η Μελίνα Μερκούρη «σύστησε» στο διεθνές κοινό τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, το μπουζούκι και τη χαρά του ελληνικού τρόπου ζωής.
Να σημειωθεί πως εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται- μεταξύ άλλων- η Κριμαία, η Μασσαλία, η Ραβέννα, η αρχαία Γέρασα στην Ιορδανία, το Bodo στη Νορβηγία, το Valparaiso στη Χιλή, το Κιότο στην Ιαπωνία, το Μαλάουι, η Ουγκάντα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: