ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο-μαμούθ 1,92 δις $ στην βρετανική τράπεζα HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος!


Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα, ύψους 1,92 δις δολ. καλείται να καταβάλει η HSBC, ύστερα από πολυετή έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης  για υπόθεση “ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.
Στη σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η HSBC παραδέχεται ότι υπήρξε πρόβλημα στους ελέγχους και ζητά συγνώμη. “Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας στο παρελθόν. Έχουμε πει ότι λυπούμαστε πολύ για αυτά.
Η HSBC του σήμερα είναι ριζικά ένας διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που έκανε αυτά τα λάθη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε τον Ιούλιο πως η χαλαρή εποπτεία από κορυφαία στελέχη της HSBC επέτρεψε σε τρομοκράτες και καρτέλ ναρκωτικών να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής (Ιούλιος 2012) που αφορά την περίοδο 2006-2010, η HSBC συστηματικά διαχειριζόταν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από τουλάχιστον ύποπτες πηγές και η αμερικανική θυγατρική της «προσέφερε μία πύλη εισόδου για τρομοκράτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει το πόρισμα της Γερουσίας. Ειδικότερα, η θυγατρική της HSBC στο Μεξικό έστειλε 7 δισ. δολάρια σε ομόσταυλή της των ΗΠΑ, κατά τα έτη 2007 και 2008, τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εμπόριο ναρκωτικών, αναφέρεται στην έκθεση. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η HSBC ανήγγειλε την αύξηση δαπανών για την καταπολέμηση εισροής εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως και την ανάκληση όλων των μπόνους για ανώτατα στελέχη.
Επιπλέον επικαλείται την πρόσληψη τον περασμένο Ιανουάριο, του νομικού συμβούλου, (πρώην κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ) Στιούαρτ Λέβι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην πενταετή συμφωνία του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της HSBC αποφασίστηκε μια ανεξάρτητη παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου ως προς τη συμμόρφωση της τράπεζας με το κανονιστικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: