ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ποιό είναι το καλύτερο μέρος για να γεννηθείς το 2013;

article-2240002-164245B3000005DC-302_634x477
Μέσω ενός συστήματος παραμέτρων που περιλαμβάνει από το πόσες βουλευτικές έδρες καταλαμβάνονται από γυναίκες και το προσδόκιμο ζωής μέχρι τον αριθμό των διαζυγίων και την μέση βροχόπτωση, ο Economist εξέδωσε την ετήσια λίστα με τις χώρες που προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, ελευθερία και ευτυχία για όσα παιδιά γεννηθούν τον χρόνο που έρχεται.
Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμύριων στην καρδιά της Ευρώπης, πολύγλωσση αλλά χωρίς έξοδο στην θάλασσα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηγείται της λίστας, ακολουθούμενη από την Αυστραλία και την Νορβηγία. Οι μισές από τις 10 χώρες με τις καλύτερες προοπτικές ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Καναδάς έρχεται 9ος. Από Ασία μεριά, προπορεύονται η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ που αποτελούν επιχειρηματικούς κόμβους.
Οι ΗΠΑ μοιράζονται με την Γερμανία την 16η θέση, πίσω από την Ιρλανδία – μια χωρά που έφτασε στο χείλος της χρεωκοπίας κατά την οικονομική κρίση –και την Ταϊβάν. Πριν 25 χρόνια, οι ΗΠΑ βρισκόταν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες που συμπλήρωναν την δεκάδα ήταν ευρωπαϊκές με μοναδική εξαίρεση την Ιαπωνία που κατείχε την 6η θέση. Όμως το δυσθεώρητο χρέος που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έκαναν την Ιαπωνία, αν και ακόμα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, να κατρακυλήσει στην 25η θέση, πίσω από την Κύπρο και την Χιλή.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται το επιχειρηματικό κέντρο Ντουμπάϊ, είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που συναντά κανείς ανατρέχοντας στη λίστα, στην 18η θέση. Την 20η θέση κατέχει το Ισραήλ. (Τα Παλαιστινιακά εδάφη δεν συγκαταλέγονται στην έρευνα, αν όμως αναλογιστεί κανείς την τριπλάσια ανεργία και το κατά 30 φορές μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα που έχουν σε σχέση με το Ισραήλ, θα κατατάσσονταν πολύ χαμηλότερα.)
Η πιο ευοίωνη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είναι άλλη από αυτή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, η Κόστα Ρίκα, που έρχεται να καταλάβει την 30η θέση πίσω από την Βραζιλία (37), το Μεξικό (39) και την Αργεντινή (40). Η Νότιος Αφρική είναι το ιδανικότερο μέρος να γεννηθεί κανείς στην Αφρική, κάτι όμως που δεν την κατατάσσει υψηλότερα από την 53η θέση. Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έρχεται 49η, ενώ η πολυπληθέστερη δημοκρατία, Ινδία, 66η.
Ανάμεσα στις 80 χώρες που εξετάστηκαν, τελευταία και καταϊδρωμένη ήρθε η Νιγηρία. Μαστιζόμενη από την φτώχεια, την διαφθορά και την βία ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φυλές που την απαρτίζουν, ανακηρύσσεται ως «το χειρότερο μέρος να φέρει κανείς ένα παιδί στον κόσμο το 2013», σύμφωνα με την μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: