ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Aκροδεξιός πολιτικός λάμβανε επίδομα ως διανοητικά ανάπηρος επί 13 χρόνια


Ένας από τους πρωτεργάτες για την είσοδο της ακροδεξιάς στο σουηδικό κοινοβούλιο λάμβανε επί 13 χρόνια επιδόματα από την πρόνοια διότι ήταν… διανοητικά ανάπηρος, αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Sundsvalls Tidning.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το 1997 ο Τζόνι Σκάλιν, 34 ετών σήμερα, άρχισε να λαμβάνει επιδόματα καθώς διαγνώστηκε με διανοητική ανεπάρκεια, μια αναπηρία που τον εμπόδιζε να εργάζεται κανονικά στην καντίνα με τα χοτ-ντογκ όπου τον είχαν προσλάβει ως υπάλληλο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2007, κρίθηκε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες όταν έπρεπε να εκτελέσει παράλληλα πολλά διαφορετικά πράγματα και αισθανόταν “υπερβολική κόπωση, τόσο που χρειαζόταν ακόμη και δύο ημέρες ανάπαυσης μετά από τετράωρη εργασία”.
Η διανοητική αναπηρία του ωστόσο δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει, την ίδια χρονιά, σπουδές κοινωνιολογίας. Ταυτόχρονα ανέλαβε επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος των Δημοκρατικών της Σουηδίας στο Σούντσβαλ.
Η πολιτική του καριέρα εκτοξεύτηκε πολύ γρήγορα: ανέλαβε εθνικός εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά θέματα, συμμετείχε στη σύνταξη ενός προγράμματος προϋπολογισμού και ήταν ένας από τους συντάκτες του προγράμματος των Δημοκρατικών για τις βουλευτικές εκλογές του 2010. Στις εκλογές αυτές το κόμμα έλαβε ποσοστό 5,70% και εξέλεξε 20 βουλευτές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Σκάλιν.
Δύο μήνες μετά την εκλογή του ο Σκάλιν με επιστολή του στην πρόνοια αποποιήθηκε το επίδομα αναπηρίας που λάμβανε.
Μιλώντας στην εφημερίδα Aftonbladet ο ίδιος ο Σκάλιν είπε ότι “αν επωφελήθηκε από το σύστημα μέχρις ενός σημείου, αυτό έγινε γιατί είχε την ευκαιρία, ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος”, προσθέτοντας: “Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου”.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάρτιν Κινούνεν επιβεβαίωσε ότι ο Σκάλιν λάμβανε επιδόματα αναπηρίας και ότι δεν είχε κρύψει ποτέ τις δραστηριότητές του από την πρόνοια. “Έδινε όλες τις πληροφορίες για ό,τι έκανε”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας “παράξενη” τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών από τον ιατρικό φάκελο του πολιτικού.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: