ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

10 αλήθειες για το AIDS

10 αλήθειες για το AIDS
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Έχουν περάσει μόλις 31 χρόνια από τη στιγμή, που διαγνώστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις σοβαρής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, τότε που κάποιοι νέοι άνδρες ανέπτυξαν ασυνήθιστες μολύνσεις και καρκίνους. Ωστόσο, ο ιός HIV ανακαλύφθηκε δύο χρόνια αργότερα. Ποιες είναι οι 10 αλήθειες για τη νόσο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
1. 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV / AIDS σε όλο τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό το 2011.
2.Ο HIV (human immunodeficiency virus – ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και καταστρέφει ή παρεμποδίζει τη λειτουργία τους. Η μόλυνση οδηγεί στην προοδευτική επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπονομεύοντας την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει λοιμώξεις και ασθένειες. Το AIDS (Acquired immune deficiency syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια της HIV λοίμωξης και ορίζεται από την εμφάνιση οποιασδήποτε από περισσότερες από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις ή καρκίνους.
3. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις (κολπική ή πρωκτική) ή μέσω στοματικού σεξ με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, με την ανταλλαγή μολυσμένων βελονών, συριγγών ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης ή από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού.
4. Ο HIV / AIDS είναι η κύρια αιτία θανάτου από μολυσματική ασθένεια στον κόσμο, έχοντας ήδη κοστίσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 εκατομμύρια ζωές. Σχεδόν 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2011 από τον ιό HIV / AIDS.
5.Η συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού HIV στο ανθρώπινο σώμα. Εάν η αναπαραγωγή του ιού HIV σταματήσει, τότε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος είναι σε θέση να ζουν περισσότερο και να παρέχουν στον οργανισμό προστασία από λοιμώξεις.
6. Περίπου 8 εκατομμύρια οροθετικών ανθρώπων είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες στο τέλος του 2011. Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη από την συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), η παγκόσμια κάλυψη είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση.
7. Περίπου 3.4 εκατομμύρια παιδιά ζουν με τον ιό HIV / AIDS, σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και είχαν προσβληθεί από τις HIV-θετικές μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού. Περισσότερα από 900 παιδιά μολύνονται με τον ιό HIV κάθε μέρα. Ο αριθμός των παιδιών, που λαμβάνουν ART αυξήθηκε από περίπου 75.000 το 2005 σε 355.000 το 2009.
8. Η μετάδοση του ιού στο παιδί από τη μητέρα μπορεί σχεδόν εξ ολοκλήρου να αποφευχθεί, αλλά η πρόσβαση σε παρεμβάσεις πρόληψης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, έχει σημειωθεί πρόοδος. Το 2011, το 57% των εγκύων γυναικών που ζούσαν με τον ιό HIV έλαβαν αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη μετάδοσης του ιού στο παιδί. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10% το 2004.
9. Το 2011, η φυματίωση ήταν ο λόγος που πέθαναν περισσότερο από 430.000 ασθενείς με HIV, περίπου το 25% των θανάτων από HIV εκείνη τη χρονιά (υπολογίστηκαν στο 1.7 εκατομμύρια θάνατοι). Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με HIV και έχουν φυματίωση βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική (περίπου το 79% των περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο) και από αυτούς περίπου το ένα τέταρτο βρίσκονται στη Νότια Αφρική.
10. Μερικοί βασικοί τρόποι για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV:
α) Απέχετε από το σεξ, ή ασκείτε ασφαλείς πρακτικές σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως η χρήση προφυλακτικών.
β) Κάνετε την εξέταση (και αντιστοίχως τη θεραπεία) για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του HIV.
γ) Αποφύγετε τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών, αλλά αν δεν λάβετε αυτό το μέτρο, χρησιμοποιείτε πάντα νέες βελόνες και σύριγγες μίας χρήσης.
δ)Διασφαλίστε ότι, αν χρειαστείτε αίμα ή παράγωγα αίματος, αυτά έχουν ελεγχθεί για HIV.
Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: