ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρέπει να πανε φυλακή για προσβολή του δημοσίου αισθήματος

Αυξήσεις κατά 25% σε τρεις δόσεις ζητά η ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου, ζητάει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία κόστους που υπέβαλε η επιχείρηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, θα εφαρμοσθούν το 2013 σε τρεις περιόδους, την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου. Στο μεταξύ, με επιστoλή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζητά από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της. 

Η ΔΕΗ αναφορικά με τις αυξήσεις, επικαλείται, μεταξύ άλλων, την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυξήσεις σωρευτικά -σύμφωνα πάντα με το αίτημα της ΔΕΗ- διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 25%, θα είναι ωστόσο υψηλότερες στις κατηγορίες τιμολογίων που διαμορφώνονται τώρα σε επίπεδα κάτω του κόστους και χαμηλότερες στις περιπτώσεις που υπήρχαν υπερχρεώσεις.

Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων

Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, ανέφεραν σήμερα αρμόδιοι παράγοντες, καθώς χθες το βράδυ κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση, να εξακολουθήσει να συνεισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναγγείλει ότι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο μεσοδιάστημα ωστόσο έως ότου ξεκαθαρίσει η νομική πλευρά του ζητήματος, κάλεσε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του
τέλους.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το τέλος ακινήτων, απαγόρευσε ωστόσο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όσους δεν το καταβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: