ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ευκολότερα φτιάχνεις επιχείρηση στη Βενεζουέλα του Τσάβες, από ότι στην Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

bribery

- Η Ελλάδα στην ίδια θέση με την Κολομβία των βαρώνων της κοκαΐνης στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας!
- Οξυμένο το πρόβλημα σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά όχι τόσο όσο στην Ελλάδα!
Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην Ελλάδα. Αυτό κατέδειξε έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) που δημοσιοποιηθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Πρόκειται για τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς που βασίζεται σε άτομα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Με καλύτερη βαθμολογία το 100 η χώρα μας παίρνει μόλις 36 βαθμούς, καταλαμβάνει την πρωτιά στη διαφθορά στη γηραιά ήπειρο, την 94η θέση παγκοσμίως (80η το 2011) ανάμεσα σε 174 χώρες, μοιράζεται δηλαδή την ίδια θέση με χώρες όπως η Κολομβία ή το Τζιμπουτί.
«Αντιμετωπίστε την οικονομική κρίση»
Κακή βαθμολογία παίρνει και η Ιταλία. Καταλαμβάνει την 72η θέση με 42 βαθμούς και μοιράζεται την ίδια θέση με χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις άλλες δύο χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η Ισπανία καταλαμβάνει την 30η θέση με 65 βαθμούς και η Πορτογαλία την 33η με 63 βαθμούς.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν πιο δυναμικά τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση για να μπορέσουν έτσι να λύσουν τη δημοσιονομική κρίση. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα κατά της διαφθοράς σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρξουν καλύτεροι κανόνες στη χρηματοδότηση κομμάτων, διαφάνεια και διαύγεια στις κρατικές δαπάνες και τα δημόσια έργα». Εκείνο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την οργάνωση είναι οι ισχυρές οικονομικές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους. “Η διαφθορά είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόβλημα παγκόσμια. Οι ισχυρές χώρες θα πρέπει να δώσουν πρώτες το καλό παράδειγμα και να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια στους θεσμούς τους και στη διαχείριση των κοινών”, επισημαίνει στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel ο Κόμπους ντε Σβαρντ, διευθυντικό στέλεχος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Στην κορυφή του καταλόγου
Τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο με 90 βαθμούς καταλαμβάνουν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία με 79 βαθμούς βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως. Στην καλή βαθμολόγηση συνέβαλαν σύμφωνα με την έκθεση η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες για τη διαφθορά και οι σαφείς κανόνες με τους οποίους κινούνται οι αξιωματούχοι στις χώρες αυτές. Τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν, η Β. Κορέα και η Σομαλία.
Να σημειώσουμε ότι η Διεθνής Διαφάνεια αποτιμά κάθε χρόνο τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς παγκοσμίως επί τη βάσει δεδομένων που παίρνει μεταξύ άλλων από την Παγκόσμια Τράπεζα, από Διεθνή Οικονομικά Φόρα, από έγκυρες και διεθνώς αναγνωρισμένες έρευνες επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων και άλλων. skai.gr
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σχολιάζει: “Ο δείκτης διαφθοράς της Ελλάδας είναι ένα καλό σημάδι. Φαίνεται ότι αρχίζει να συνειδητοποιεί το πρόβλημά της, το οποίο πλέον αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο“.
“Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Ωστόσο: τόσο καταστροφική όσο φαίνεται δεν πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση, αφού η εν λόγω πτώση στην κατάταξη θα πρέπει να ληφθεί ως μια ένδειξη ότι η χτυπημένη από την κρίση χώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί το πρόβλημα της διαφθοράς. Στην υπό την επίβλεψη ειδικών κι εμπειρογνωμόνων ετήσια έρευνα δε φαίνεται η πραγματική διαφθορά, αλλά το πόσο έντονη -σύμφωνα με τους ειδικούς και τους εμπειρογνώμονες- εκτιμάται η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Όταν για παράδειγμα, στη Γερμανία στο παρελθόν, μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας ήρθαν στο φως, υποχωρούσε συστηματική η τοπική οικονομία στην εν λόγω κατάταξη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο δείκτης σχετίζεται με τα χρόνια στα οποία οι συγκεκριμένες υποθέσεις ερευνήθηκαν και διαλευκάνθηκαν. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται: Η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί να προκαλέσει άνοδο του δείκτη.
Τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα θα πρέπει, επίσης, να αποτελέσουν ένα σημάδι για να μιλάνε για την έντονη διαφθορά πιο ανοικτά από ό,τι στο παρελθόν και κοινές επιχειρηματικές πρακτικές που δεν είχαν αμφισβητηθεί στο παρελθόν, ξαφνικά θεωρούνται απόπειρα δωροδοκίας. Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων σε μεγαλύτερο βαθμό είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Με αυτή την έννοια, η έκθεση περιέχει κάποια καλά νέα. Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πάρει, ωστόσο, πολλά χρόνια. Ο βαθμός επιτυχίας της ελληνικής κοινωνίας στην πράξη, θα τεκμηριωθεί μόνο σε μελλοντικές εκθέσεις.”  

Δεν υπάρχουν σχόλια: