ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αυτά είναι τα πιο διάσημα θύματα του AIDS

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και μία καλή αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) σε έκθεσή του αναφέρει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ωστόσο πολύ πιστεύουν ακόμα ότι ο ιός αφορά «άλλες κοινωνικές ομάδες» και «δεν τους αγγίζει». Αυτό όμως είναι το μοιραίο λάθος. Στη συνέχεια θα δούμε τους μεγαλύτερους αστέρες της μουσικής και του Χόλιγουντ που προστέθηκαν στα θύματα του ιου.
Η νόσος του AIDS έγινε γνωστή παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν ηθοποιοί και αστέρες της μουσικής έκαναν με το θάνατό τους τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί λίγο περισσότερο στην απειλή αυτή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
Ροκ Χάτσον (1925 – 1985)
Ο κινηματογραφικός αστέρας και κολλητός φίλος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αποτελούσε είδωλο για πολλά κορίτσια της εποχής, λόγω του παρουσιαστικού του αλλά και των ρόλων που έπαιζε στο σινεμά. Αποτελούσε επίσης και τον πρώτο αστέρα που πέθανε από AIDS. Η διάγνωση του έγινε το 1984, ωστόσο τα ανύπαρκτα μέσα αντιμετώπισής του τον οδήγησαν στον θάνατο ένα χρόνο μετά.

Κλάους Νόμι (1944 – 1983)
Ο εκκεντρικός Γερμανός τενόρος, συγκαταλέγεται επίσης στα πρώτα θύματα του AIDS.
Έγινε γνωστός ως δεύτερη φωνή σε συναυλίες του David Bowie και αργότερα ακολούθησε ξεχωριστή καριέρα, εντυπωσιάζοντας το κοινό με το μοναδικό του στυλ. Πέθανε χτυπημένος από τον ιό σε ηλικία 39 ετών.

Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1938 – 1993)
Ο Ρώσος χορευτής και χορογράφος υπήρξε ηγετική μορφή στο κλασσικό μπαλέτο του 20ου αιώνα. Ο Νουρέγιεφ ήταν ομοφυλόφιλος και ουδέποτε έκρυψε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, ενώ η ζωή του πέρα από τη λάμψη συνοδεύτηκε και με ιστορίες γεμάτες έρωτα, σεξ και σκάνδαλα, όμως ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του υπήρξε ο Δανός χορευτής Έρικ Μπρουν. Ο Νουρέγιεφ προσβλήθηκε από τον ιό του HIV και πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 1993, σε ηλικία 55 ετών και το μνήμα του βρίσκεται στο ρωσικό κοιμητήριο του Παρισιού.

Φρέντι Μέρκιουρι (1946 -1991)
Ο «θρύλος» της ροκ σκηνής και τραγουδιστής των Queen ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος και δεν είχε πρόβλημα να το κρύψει σε μία εποχή που θεωρούνταν ακόμα ταμπού. Διατηρούσε σχέση με τον διάσημο κομμωτή Τζιμ Χάπον, από τον οποίο λέγεται ότι κόλλησε τη νόσο. Απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών, στις 24 Νοεμβρίου του 1991 από βρογχοπνευμονία την οποία ο οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντέξει λόγω έλλειψης ανοσοποιητικού που προκάλεσε το AIDS.

Άντονι Πέρκινς (1932- 1992)
Ο γνωστός αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που γνώρισε την απόλυτη δόξα με το θρίλερ «Ψυχώ» απεβίωσε το 1992 σε ηλικία 60 ετών προσθέτοντας το όνομά του στη λίστα με τα θύματα του AIDS.

Τζον Χολμς (1944 -1988)
Ένας από τους πρώτους και διασημότερους άνδρες πορνοστάρ, ο Χόλμς παρόλη την φήμη του και την αγάπη του κόσμου που απολάμβανε, επέμενε να «δουλεύει» χωρίς προφυλάξεις και φαίνεται πως έτσι κόλλησε τον φονικό ιο που του στοίχισε τη ζωή το 1988.

Μπίλι Μπο
Ο ιος δεν άργησε να ταξιδέψει και μέχρι την Ελλάδα, παίρνοντας μαζί του στα τέλη της δεκαετίας του '80 έναν από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές μόδας της εποχής. Ο Μπίλι Μπο, κατά κόσμον Βασίλης Κουρκουμέλης, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 σαν χορευτής σε διάφορες μπουάτ που έδρευαν στην Πλάκα της Αθήνας, ωστόσο η γνωριμία του με τον Μάκη Τσέλιο ήταν αυτή που τον έφερε στον χώρο της μόδας. Σπούδασε στη Βακαλό και αργότερα στη σχολή Βελουδάκη και αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εγχώριους σχεδιαστές μόδας. Ο Μπίλι Μπο προσβλήθηκε απο τον ιό HIV και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 νόσησε με AIDS. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία 33 ετών και η ασθένεια και ο θάνατός του προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, καθώς η επιδημία του AIDS δεν ήταν ακόμα ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και ο Μπίλι Μπο ήταν ο πρώτος Έλληνας διάσημος που πέθανε από την ασθένεια αυτή.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: