Οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου εκτιμάται ότι θα πάρουν συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολάρια, στην επόμενη «πράξη» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία είναι μία διαδικασία για την οποία πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν κάποτε ότι μπορεί να οδηγούσε ακόμα και στην κατάρρευση του ευρώ.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός εάν σκεφτούμε από πού ξεκινήσαμε. Έχουμε κάνει μια στροφή 180 μοιρών: η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να συμβεί αυτό» σχολίασε στο Reuters αναλυτής τράπεζας του Λονδίνου.
Ωστόσο, η πληρωμή των ασφαλίστρων δεν αναμένεται να προκαλέσει το χάος που περίμεναν αρχικά οι πολιτικοί στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ, καθώς αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές λόγω του PSI.
Την Δευτέρα, αγοραστές και πωλητές CDS θα συμμετάσχουν σε μια πολύπλοκη δημοπρασία, στην οποία θα καθοριστεί το «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα. Στη συνέχεια, με βάση αυτό το ποσοστό, οι κάτοχοι των συμβολαίων CDS θα λάβουν μετρητά ως αποζημίωση για το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.
Σύμφωνα με την τρέχουσα αξία των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23%, το οποίο σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το CDS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου