ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το Χάρβαρντ είναι το «καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο»

Το Χάρβαρντ είναι το «κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο» σύμφωνα με την ειδική έκδοση «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «The Times», στην οποία περιέχεται κατάλογος με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια με κριτήριο τη φήμη τους.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η λίστα καταρτίζεται από 17.554 ακαδημαϊκούς δασκάλους από 149 χώρες, οι οποίοι βαθμολόγησαν τα πανεπιστήμια με βάση την άποψη που είχαν για το επίπεδο της έρευνας και της διδασκαλίας σε καθένα από αυτά.
Οι πανεπιστημιακοί που έλαβαν μέρος στην έρευνα μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους πλήθος δημοσιεύσεων.
Στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο, φιγουράρουν επτά πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο θέσεις καταλαμβάνουν βρετανικά πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην 3η θέση και της Οξφόρδης στην 6η), ενώ μία θέση, την 8η, καταλαμβάνει η Ιαπωνία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη φήμη του Χάρβαρντ ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, και το Γέιλ. 
Τις περισσότερες από τις εκατό θέσεις καταλαμβάνουν τα αμερικανικά (44) και τα βρετανικά πανεπιστήμια (10). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η άνοδος των πανεπιστημίων της Ασίας που θεωρείται η νέα ανερχόμενη δύναμη στην Εκπαίδευση. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα πανεπιστήμια από την Κίνα με το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, στο Πεκίνο, να σκαρφαλώνει στην 30ή από την 35η θέση και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου από την 38η στην 43η. 
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς υπάρχει μια σαφής μετατόπιση από τη Δύση προς την Ανατολή σε όρους πρεστίζ», δήλωσε ο Φιλ Μπέιτι, υπεύθυνος σύνταξης του καταλόγου της έκδοσης «Times Higher Education». 
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εξαίρεση της Βρετανίας, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 22η θέση και είναι το ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich). Στις πρώτες πενήντα θέσεις, η Ευρώπη εκπροσωπείται ακόμη από ένα γερμανικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην 42η θέση.  
Στο «τοπ 50», ειδικότερα, 30 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά, τα έξι βρετανικά, τρία από την Αυστραλία, τρία από τον Καναδά, δύο από την Κίνα, δύο από την Ιαπωνία, ένα από το Χονγκ Κονγκ, ένα από τη Σιγκαπούρη. 
Στις θέσεις 50 έως 100, τοποθετούνται πανεπιστήμια από την Ολλανδία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ταϊβάν, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Γαλλία.
Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, πάντως, φαίνεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης του, αφού βρίσκεται μόλις στις θέσεις 71-80.

Δεν υπάρχουν σχόλια: