ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μετά από 244 χρόνια η Britannica γίνεται ψηφιακή

Μόνο στο διαδίκτυο θα διατίθεται πλέον η εγκυκλοπαίδεια Britannica, η οποία μετά από 244 χρόνια εγκαταλείπει το... παραδοσιακό χαρτί, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ογκώδης έντυπη έκδοσή της των 32 τόμων θα πάψει πλέον να εκδίδεται και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία θα επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής στον ψηφιακό χώρο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από ιστοσελίδες όπως η Wikipedia.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο» τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χόρχε Καούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

Και πρόσθεσε: «Η έντυπη έκδοση έγινε όλο και πιο δύσκολη και δεν αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας και στα άρθρα μας».

Η εταιρεία, η οποία πουλούσε εγκυκλοπαίδειες με το γνωστό σύστημα των πλασιέ, τώρα εξασφαλίζει το 85% των εσόδων της από τις online πωλήσεις.

Μάλιστα, πρόσφατα, παρουσίασε μία ψηφιακή έκδοση της εγκυκλοπαίδειας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές tablet.

Η τελευταία έντυπη έκδοση είναι αυτή του 2010, με 32 τόμους που ζυγίζουν περισσότερα από 58 κιλά. Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν 4.000 ειδικοί.

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδίδεται συνεχώς από το 1768, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Η ετήσια συνδρομή της ηλεκτρονικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας είναι περίπου 70 δολάρια, ενώ η αγορά των 32 τόμων φτάνει τα 1.400. Η εταιρία πρόσφατα έθεσε στην κυκλοφορία σειρά εφαρμογών που κοστίζουν από 1,99 ως 4,99 δολάρια το μήνα.

Η Britannica άρχισε να...φλερτάρει με τους υπολογιστές από την δεκαετία του '70 και το 1981 εξέδωσε την πρώτη ηλεκτρονική της μορφή για τους συνδρομητές της LexisNexis, ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια: