ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ανεξέλεγκτη η πορνεία στην καρδιά της Αθήνας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της πορνείας στην καρδιά της Αθήνας, εν έτει 2012, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν με τον πιο ενδεικτικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο υποβαθμισμένο -άλλοτε ιστορικό- κέντρο της πρωτεύουσας.

Η έρευνα του τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΕΚΚΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν πλήρως ξεκάθαρη και συνάμα ανησυχητική, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, την ανεπάρκεια πρωτοβουλιών εκ μέρους των Aρχών για την αντιμετώπισή του, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν γυναίκες και άνδρες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με τον κίνδυνο εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στην Ελλάδα του μνημονίου, των περικοπών και των μισθών εξαθλίωσης, η πορνεία αυξήθηκε κατά 1.500% μέσα σε ένα χρόνο…

Oι οδοί Σόλωνος, Γ’ Σεπτεμβρίου, Θεάτρου, Πατησίων, Ευριπίδου, είναι μερικοί από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του αγοραίου έρωτα… Κάθε βράδυ, όταν πέσει σκοτάδι, δίπλα από μπαρ, κλειστά μαγαζιά και σκοτεινά σημεία της πόλης εκατοντάδες εκδιδόμενες πιάνουν το πόστο τους για ένα μεροκάματο, ικανοποιώντας τις -κάθε λογής- ορέξεις των πελατών, υπό το άγρυπνο βλέμμα των «προστατών» τους. Την ίδια ώρα, οι θέσεις σε δερμάτινους καναπέδες των studio καταλαμβάνονται από πελάτες. Το χαμηλά φωτισμένο σαλόνι υποδοχής, μοιάζει πλέον πολύ μικρό για να χωρέσει τις παρέες των ανδρών που ανεβαίνουν τα σκαλιά για να περάσουν τη ροζ πύλη των χλιδάτων studio και οίκων, που μόλις 1 στους 700 λειτουργούν με την απαραίτητη άδεια. Κάπου αλλού, σε κάποιο ακριβό ξενοδοχείο, τα call girl και συνοδοί πολυτελείας, εξαναγκάζονται κάτω από τις προσταγές των εγχώριων κυκλωμάτων, να ικανοποιούν τις ορέξεις εκπροσώπων των κοσμικών κύκλων…

Οι μαστροποί, ο ετήσιος τζίρος και η «ομερτά»

Η διακίνηση και εμπορία γυναικών, παιδιών και ανδρών, με σκοπό την πώλησή τους σε συνθήκες σκλαβιάς, αποτελεί τη δεύτερη σε κερδοφορία παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, και αποφέρει 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Καραβάνια νεαρών κοριτσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και από τις αφρικανικές χώρες καταφθάνουν στην Ελλάδα για να παραδοθούν στους σωματέμπορους που κερδίζουν τεράστια ποσά…

Η εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα έχει προσλάβει στον τομέα της πορνείας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο εξαναγκασμός σε εργασία, αμέτρητων μεταναστριών, οι οποίες στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και, φυσικά, οποιαδήποτε νομική προστασία, έχει εδραιώσει το δουλεμπόριο και τη μαστροπεία, ενώ πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι τα κέρδη από αυτήν τη δραστηριότητα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.



Μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγους μήνες το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έρευνα του τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΕΚΚΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε ότι η άνοδος του ποσοστού της πορνείας κατά 1.500% έχει οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης μιλώντας σε ημερίδα εκτίμησε ότι τα νοσήματα που κυριολεκτικά θερίζουν, κυρίως στις τάξεις των μεταναστών, είναι το AIDS και τα αφροδίσια, ενώ καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών μόλυνσης κατά 580%, με την ηπατίτιδα να εμφανίζεται αυξημένη κατά 360%.



Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκωτικών και trafficking.

Καλλίγραμμες κοπέλες, με προκλητικό ντύσιμο στέκονται στα πεζοδρόμια, έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αντίστοιχο αντίτιμο, που ανάλογα με την εθνότητα και τις απαιτήσεις που έχει ο πελάτης μπορεί να ξεκινήσει από λίγα ευρώ.

Το «νταραβέρι» ξεκινά με τον υποψήφιο πελάτη να σταματάει στην άκρη του δρόμου και το παζάρι μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του οδηγού ή του συνοδηγού.

Περισσότερες από 23.000 παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρατηρήθηκε αύξηση και της ανδρικής πορνείας, κυρίως από αλλοδαπούς που προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε ομοφυλόφιλους. Οι παράνομοι οίκοι ανοχής κυριαρχούν επίσης στο κέντρο της Αθήνας, εκ των οποίων, βάσει της έρευνας, μόνο ένας στους 700 λειτουργούν με τη σχετική άδεια.


Την ίδια ώρα γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο της αστυνομίας, της Δικαιοσύνης, των μη κυβερνητικών Οργανώσεων για τις χιλιάδες υποθέσεις trafficking. H Πολιτεία φαίνεται απούσα και αδύναμη να ελέγξει το φαινόμενο… το οποίο παρατηρείται εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, σε κοσμικές περιοχές όπως Κηφισιά, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, που μετατρέπονται σε πιάτσες των ροζ απολαύσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: