ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ιστορική σύγκλιση μετά από 36 χρόνια: ΚΚΕ (μ-λ) και (μ-λ) ΚΚΕ μαζί


MLKKE

Δεν αποτελεί απλά έκπληξη αλλά είναι σχεδόν "βόμβα" για τα δεδομένα της λέγομενης "μικρής" Αριστεράς στη Ελλάδα. Τριανταέξι χρόνια μετά τη διάσπαση που τους έκανε κομματικούς «αντίπαλους», τα δυο ιστορικά πολιτικά σχήματα με σημαντικό λόγο και ρόλο στο αντιδικτατορικό αγώνα και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το ΚΚΕ μ-λ  και το ΜΛ ΚΚΕ συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Αντιμπεριαλιστική Συνεργασία.
Ένα σημαντικό βήμα σύγκλισης που εδώ και τρεις δεκαετίες δεν είχαν ποτέ επιχειρήσει.Ένδειξη πόσο ραγδαία αλλάζουν τα πράγματα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και καταδυκνείη -παντός άλλου- το επίσημος τέλος της μεταπολίτευσης.
Το 1976 ήταν χρονιά-σταθμός για το μαοϊκό κίνημα. Ο θάνατος του Μάο, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς και η πολιτική των… επιγόνων του προκάλεσε ιδεολογικοπολιτικές αναταράξεις στο μαοϊκό χώρο διεθνώς. Και στην Ελλάδα. Τότε κλείνει ο κύκλος της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), που είχαν δημιουργήσει το 1964 στελέχη του ΚΚΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, αντιδρώντας στην αποσταλινοποίηση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η ΟΜΛΕ – έχοντας προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη της μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη – διασπάται και στη συνέχεια συγκροτούνται δυο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ.

Αν και προκάλεσε εντύπωση, όπως κάθε συνάντηση πολιτικών δυνάμεων που τις σημάδεψαν ιστορικές διασπάσεις, η σημερινή συνεργασία τους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σίγουρα, γέννημα των συνθηκών της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των αντιλαϊκών μέτρων, όπως λένε στελέχη του χώρου.

Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχαν άτυπες επαφές και συνεννόηση μεταξύ τους, σε κινηματικές δράσεις – έδιναν ραντεβού στα ίδια σημεία σε πορείες και διαδηλώσεις, είχαν κοινά συνθήματα. Ηρθε η κρίση, και η εκτίμηση για την ανάγκη δημιουργίας «μετώπου» αντίστασης τους έφερε κοντά. Στελέχη τους τονίζουν ότι οι εκφωνήσεις και η πλατφόρμα μετωπικών σχημάτων από ΣΥΡΙΖΑ και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» δεν τους κάλυπτε ιδεολογικά. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα λειτουργήσει σαν «σφήνα» στο ΚΚΕ…

Υστερα από συνεχείς επαφές και συζητήσεις στα κομματικά τους όργανα, κατέληξαν σε απόφαση για κοινή πολιτική δράση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για εκλογική συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Για την ώρα, το βήμα ήταν η κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ στην οποία επισημαίνεται ότι η Πρωτοβουλία «θέλει να συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρύτερης μετωπικής πολιτικής συνεργασίας, στη συσπείρωση ενός ευρύτερου αγωνιστικού δυναμικού στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της κοινής δράσης, των λαϊκών-εργατικών αντιστάσεων, του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας και της εξαθλίωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία».

Η «Προλεταριακή Σημαία» , εφημερίδα που εκδίδει το ΚΚΕ (μ-λ), και ο «Λαϊκός Δρόμος», η εφημερίδα που εκδίδει το Μ-Λ ΚΚΕ, γίνονται φορείς αυτής της προσπάθειας. Απευθύνουν «ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε δύναμη και αγωνιστή που θέλει να συμβάλει στην παραπάνω κατεύθυνση, σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να ενισχύσει τη γραμμή της αντίστασης, την ανάπτυξη και το σωστό προσανατολισμό του εργατικού, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και σε στενή σύνδεση με τα μέτωπα που ανοίγει».

Και τα δυο κόμματα χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «πανεργατικοί-παλλαϊκοί αγώνες» , μιλούν για «αντιδραστική συγκυβέρνηση που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές», για χώρα «κάτω από νεοαποικιακή εποπτεία» που επιβάλλει «καθεστώς δουλείας και εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και το λαό», και κάνουν λόγο για αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.

Η κοινή τους ανακοίνωση ξεκινά ως εξής:

«Η βάρβαρη και παρατεταμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας διαμορφώνει μια κρίσιμη κατάσταση για το λαό και τη χώρα. Καταδικάζει το λαό σε αργό θάνατο, βαθαίνει την ιμπεριαλιστική υποδούλωση και θέτει τη χώρα κάτω από ασφυκτικό, νεοαποικιακό έλεγχο. (…) Όμως ο λαός δεν παραδίνεται! Μπορεί και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της μαζικής αντίστασης και πάλης, στο δρόμο για τη συγκρότηση κινήματος που θα μπορεί να συγκρουστεί συνολικά με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό και να διαμορφώσει την επαναστατική προοπτική του».


Ηδη, έχουν προγραμματισθεί 17 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τον Μάιο, αρχής γενομένης στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συγκέντρωση τέλος Μαρτίου.

Το ΚΚΕ (μ-λ) έχει δυνάμεις και παρουσία στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρειο Ελλάδα, στην Κρήτη, σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος. Το Μ-Λ ΚΚΕ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον χώρο των εκπαιδευτικών, ενώ έχει στελέχη με δράση στη Δυτική Μακεδονία, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κέρκυρα, στην Ικαρία.

Εχει τεθεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις εκλογές. Το Μ-Λ ΚΚΕ το έχει προτείνει ήδη στο ΚΚΕ (μ-λ), το οποίο θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ύστερα από συνεδρίαση των κομματικών του οργάνων. Σημειώνεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2009 , το ΚΚΕ (μ-λ) έλαβε 10.213 ψήφους (0,15%) και το Μ-Λ ΚΚΕ 5.506 ψήφους (0,08%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: