ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Akira Yoshizawa: Ο καλλιτέχνης του origami στην Google

Akira Yoshizawa: Ο καλλιτέχνης του origami στην Google : Το σημερινό σήμα της Google άλλαξε προς τιμή του μεγάλου Ιάπωνα καλλιτέχνη Akira Yoshizawa. Το όνομα του καλλιτέχνη είναι απόλυτα ταυτισμένο με το origami ή


Το σημερινό σήμα της Google άλλαξε προς τιμή του μεγάλου Ιάπωνα καλλιτέχνη Akira Yoshizawa. Το όνομα του καλλιτέχνη είναι απόλυτα ταυτισμένο με το
origami ή όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα την χαρτοδιπλωτική.

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον μεγάλο καλλιτέχνη, μετατρέποντας κάθε γράμμα του λογότυπού της σε μία αναδιπλούμενη σχεδίαση, τιμώντας τον καλλιτέχνη που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 101 χρόνια.
Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε όλο τον κόσμο ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 18 βιβλία για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα σχέδια του υπερβαίνουν τα 50.000 μοντέλα. Το 1983, ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας Χιροχίτο έδωσε το όνομα του στο Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μία από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί σε Ιάπωνα πολίτη.

Το origami είναι η τέχνη του διπλώματος χαρτιού και είναι επινόηση των Ιαπώνων. Το origami χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων και απαγορεύει αυστηρά το οποιοδήποτε κόψιμο.   Είναι μία τεχνική που εξασκείται ήδη από την εποχή Edo (1603-1867).

Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, την ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α.

Ο Yoshizawa μετέτρεψε το origami από χόμπι για τα παιδιά σε μια σοβαρή μορφή τέχνης και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του στο δίπλωμα χαρτιού.  Γεννήθηκε το 1911 στους γονείς κτηνοτρόφους, αλλά μετακόμισε στο Τόκιο, όταν ήταν μόλις 13 ετών όπου και άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο εργαλείων.

Ο Yoshizawa έφυγε από το εργοστάσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 για να ακολουθήσει το πάθος του για την τέχνη origami και, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έζησε στη φτώχεια πουλώντας κονσέρβες ψαριών από πόρτα σε πόρτα. Αλλά το 1951, ξεκίνησε τη συνεργασία του με ένα ιαπωνικό περιοδικό σχεδιάζοντας τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου της Ιαπωνίας και αυτό ήταν αρκετό για να γίνει ένας διάσημος καλλιτέχνης.

Ο Yoshizawa πέθανε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από πνευμονία σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του το Μάρτιο του 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: