ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Εξω η Ντόρα, Στο πατο της δημοτικότητας ο Καρατζαφέρης .

Η ελεύθερη πτώση του δικομματισμού συνεχίζεται και σε αυτή την έρευνα. Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, η ανασφάλεια και...
 

η αγωνία των πολιτών για το αύριο, οι καθημερινές αποκαλύψεις περιπτώσεων διαφθοράς που έχει «ποτίσει» τον κρατικό μηχανισμό σηματοδοτούν την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Πριν από ένα χρόνο το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας βρισκόταν στο 65%. Σήμερα, περίπου ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, μετά βίας αγγίζει το 35%...


Η σημερινή έρευνα της VPRC είναι η πρώτη της εποχής Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται η θετική επίδραση της αλλαγής ηγεσίας του Κινήματος. Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι η συρρίκνωση είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που δεν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω πτώσης.




Παράλληλα αποτυπώνεται η πτώση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ελέω Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το κόμμα του Πάνου Καμένου, βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, εξασφαλίζει το 11% των ψηφοφόρων, ποσοστό που επιτρέπει την άνετη είσοδό του στη Βουλή, και μάλιστα με ικανό αριθμό βουλευτών για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις μετεκλογικές διεργασίες. Αντίθετα, στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζονται οι διαρροές, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και των αποχωρήσεων στελεχών που καταψήφισαν το Μνημόνιο.


«Τραυματισμένος» είναι και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που συγκεντρώνει το 3% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Όπως φαίνεται, στην Καλλιρόης θα ζήσουν ένα θρίλερ στις επόμενες εκλογές σχετικά με το εάν θα βρίσκονται μέλη του κόμματος στη Βουλή, κάτι που φαίνεται σήμερα πιθανό για τη Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει το 3,5%.  


Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό, που η πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά των κομμάτων είναι παρακινδυνευμένη. Απόδειξη τούτου, η περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που σε διάστημα τριών μηνών έκανε ένα δημοσκοπικό άλμα από το 8% στο 16%, για να υποχωρήσει σήμερα στο 11,5%. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σταθερά σε διψήφια ποσοστά.



Υψηλή δημοτικότητα απολαμβάνει ο Πάνος Καμμένος από την πρώτη παρουσία του ως αρχηγού του νεοσύστατου κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, στην κατηγορία δημοφιλίας των πολιτικών ηγετών.





Στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας υπήρξε αλλαγή, αφού ο Γιάννης Δημαράς του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, με 45% θετικών ψήφων και 37% αρνητικών ψήφων, προσπέρασε τον Φώτη Κουβέλη (40% θετικές, 47% αρνητικές ψήφοι), ενώ στην τρίτη θέση παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, με 31% των θετικών ψήφων και των 61% αρνητικών.


Ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει το 29% θετικών ψήφων και το 55% αρνητικών και ακολουθούν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέκα Παπαρήγα με το ίδιο ποσοστό θετικών ψήφων (20%).


Στην τελευταία θέση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών –απόντος πλέον του Γιώργου Παπανδρέου– βρίσκεται για πρώτη φορά ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: