ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ρωσική εκστρατεία με σύνθημα “Ξεκουραστείτε στην Ελλάδα, βοηθήστε την Ελλάδα”


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί Ρώσοι έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες στην Εύβοια κι έχουν γίνει οι βασικοί μεσολαβητές για μεγάλες επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τη Χαλκιδική, τη Μύκονο και την Κρήτη, τα… ρούβλια έρχονται τώρα και στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», Ρώσοι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο μεγάλες εκτάσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι Ρώσων μεγιστάνων και σημαντικών developers, έχουν επισκεφτεί πολλές φορές την Εύβοια και έχουν έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσιτικά γραφεία και τοπικούς παράγοντες. Αναζητούν ευκαιρίες για αγορά οικοπέδων άνω των 100 στρεμμάτων στην ακτογραμμή από τον Αγιόκαμπο μέχρι την Αγία Αννα. Η «επέλαση» των Ρώσων επενδυτών γίνεται με απόλυτη μυστικότητα, ενώ, όπως και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, αρκετές αγοραπωλησίες κλείνονται μέσω off shore προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη ελληνική γραφειοκρατία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη συγκροτημάτων πολυτελών εξοχικών κατοικιών που θα πουληθούν σε Ρώσους οι οποίοι θέλουν να έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευή ξενοδοχείων, ενώ έχουν πέσει στο τραπέζι και προτάσεις για μεικτές χρήσεις τουριστικών καταλυμάτων μαζί με ξενοδοχείο, τα λεγόμενα condo hotels. Την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε το ρωσικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του 2ου Ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου που έγινε στην Ερέτρια. Μιλώντας στην «Οικονομία», η κ. Ελένη Ευσταθίου – Σπανού, αρχιτέκτων – μηχανικός που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Εύβοια, καθώς και η κ. Ζωή Κολιού, από το μεσιτικό γραφείο Protasis Real Estate Edipsos, οι οποίες έλαβαν μέρος στο συνέδριο, επισήμαναν ότι ήδη έχουν γίνει πολλές κινήσεις από Ρώσους για να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις γης.
Σύμφωνα με τον Βαντίμ Σκριάμπιν, Εκτελεστικό Γραμματέα της Επιτροπής Εμπορικών και Οικονομικών Σχέσεων με την Ελλάδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας: «Το σύνθημα της εκστρατείας που κάνουμε στη Ρωσία για την Ελλάδα είναι: Ξεκουραστείτε στην Ελλάδα, βοηθήστε την Ελλάδα. Και στους Ελληνες λέμε: Ελάτε στη Ρωσία, βοηθήστε τα προϊόντα σας».
Και στη Μύκονο
Πέρα από την Εύβοια τις τελευταίες ημέρες μεγάλοι Ρώσοι επενδυτές πραγματοποιούν απόβαση στη Μύκονο με σκοπό την αγορά οικοπέδων και ακριβών ακινήτων. Πηγές από το «νησί των ανέμων» αναφέρουν ότι έχουν αγοραστεί οικόπεδα με εξαιρετική θέα αλλά και υπερπολυτελείς βίλες εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις γίνονται με «ζεστό» χρήμα, αλλά και σε τιμές από 20% έως 50% χαμηλότερες σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια.
Θέλουν εξοχικό στην Eλλάδα 100.000 υποψήφιοι ιδιοκτήτες
To ρωσικό ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των τιμών των ακινήτων, αλλά και της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Ρώσοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1 εκατ., όταν πριν από 4-5 χρόνια ήταν περίπου 300.000. Από αυτούς, το 7%-10% είναι εν δυνάμει επενδυτές σε ακίνητα, επομένως περί τους 100.000 ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο εξοχικό ή οικόπεδα στην Ελλάδα.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι η Χαλκιδική, λόγω του Αγίου Ορους, όμως η Εύβοια ανεβαίνει στις προτιμήσεις τους, καθώς εκεί βρίσκεται και το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο θρησκευτικός τουρισμός. Aντίθετα οι Ρώσοι Κροίσοι εστιάζουν στις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Μύκονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αγορές εκτάσεων στα βόρεια του νησιού έχει προχωρήσει ο μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ, που ήταν αντίπαλος του Β. Πούτιν στις πρόσφατες εκλογές. Επίσης, επενδύσεις εκατομμυρίων φημολογείται ότι έχει κάνει ήδη ο επιχειρηματίας Βλαντισλάβ Ντορονίν, σύντροφος της «μαύρης γαζέλας», Ναόμι Κάμπελ. Το δημοφιλές ζευγάρι πηγαίνει συχνά για διακοπές στη Μύκονο με την υπερπολυτελή θαλαμηγό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: