ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Γυναίκες αθλήτριες της Σαουδικής Αραβίας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει σε αθλήτριες να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως μεταδίδει το BBC,  σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι η βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή θα επιβλέψει τη συμμετοχή των αθλητριών της Σαουδικής Αραβίας, που θα προκριθούν.

Η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, που μέχρι τώρα αποτελείτο μόνο από άνδρες, κινδύνευε με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εξαιτίας της διάκρισης μεταξύ των δύο φύλων.
Η άθληση για τις γυναίκες είναι «κόκκινο πανί» για πολλούς συντηρητικούς Σαουδάραβες, ενώ εξαιτίας αυτής της διάκρισης δεν υπάρχει παράδοση συμμετοχής των γυναικών σε αθλήματα.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι λένε ότι αυτή τη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η μόνη αθλήτρια της χώρας που πληροί τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς είναι η ιππέας Ντάλμα Ρουσντί Μαλχάς.
Προσθέτουν ότι υπάρχουν περιθώρια και για άλλες αθλήτριες, κι αν αυτές πετύχουν την πρόκριση, θα πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που «να διασφαλίζει την αξιοπρέπειά τους».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φορούν χαλαρά ρούχα και ένα είδος αθλητικού χιτζάμπ, της μαντήλας που καλύπτει τα μαλλιά, αλλά όχι το πρόσωπο.
Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί τεράστιο βήμα για τη Σαουδική Αραβία, που απαγορεύει οποιονδήποτε δημόσιο ρόλο στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: