ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Mερικες διατροφικες συμβουλες για το καλοκαίρι

Oι υψηλές θερμοκρασίες και ο « πυρετός» των διακοπών απαιτούν διατροφή ελαφριά σε θερμίδες και λίπος ώστε να διατηρήσετε...
 
Η διατροφή σε συνάρτηση με τον υδράργυρο
τη γραμμή σας και ενδεχομένως να χάσετε κάποια περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν.

Η περίοδος των διακοπών είναι κατάλληλη να φροντίσουμε το σώμα μας αλλά και να υποκύψουμε σε γευστικούς πειρασμούς πάντα όμως με μέτρο! Παρακάτω δίνονται οι σημαντικότερες συμβουλές για ένα όμορφο καλοκαίρι.

Χρήσιμες συμβουλές

1. Υιοθετήστε το μοντέλο μεσογειακής διατροφής που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ένα απο τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά πρότυπα διατροφής. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και η πρόσληψη φυτικών ινών απο δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια  θα πρέπει να είναι καθημερινή.
Ψάρια και  άπαχα κρέατα συνοδεύουν τις πλόυσιες σαλάτες στο κυρίως γεύμα, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται στη μία φορά την εβδομάδα. Δεν ξεχνάμε τα πολλά και μικρά γεύματα με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση πολλών υγρών ( φρέσκων χυμών, παγωμένο πράσινο τσάι) και νερού.


2. Η κατανάλωση νερού είναι αναγκαία καθώς είναι βασική πηγή ανόργανων μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων  που χρειάζεται οργανισμός μας για τη σωστή ενυδάτωση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ημερησία πρόσληψη συνιστάται στα  2-3 λίτρα και καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών ή καφέδων που αφυδατώνουν το σώμα και προσθέτουν ζάχαρη και κενές θερμίδες.

3. Το καλοκαίρι περνάμε αρκετές ώρες στην παραλία. Εφοδιαστείτε με έξυπνα σνακς όπως: Ένα τοστ που μπορεί να περιέχει μαρούλι, ντομάτα, τυρί άπαχο ή αυγό, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς , φρούτα από το σπίτι σας  που είναι πιο υγιεινά και δεν έχουν πολλές θερμίδες, όπως και γευστικές γρανίτες από φράουλα, μπανάνα, με λίγα λιπαρά και με άπαχο γάλα και παράγωγα της ζάχαρης. Η κατανάλωση παγωτών θα πρέπει να είναι περιορισμένη καθώς προσφέρουν πολλές θερμίδες / λιπαρά.

4. Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη καθώς η υπερκατανάλωση  προκαλεί   αφυδάτωση και αύξηση του σωματικού βάρους.
Ως  γενικές διαιτητικές συστάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρόσληψη αλκοόλης θα πρέπει να είναι μικρότερη απο το 5% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης που σημαίνει 1 με 2 ποτηράκια κρασί ( καλύτερη επιλογή) την ημέρα.


5. Κολύμπι, ρακέτες, θαλάσσια σπορ, περπάτημα, μπορούν να προσφέρουν απόλαυση της επαφής με τη θάλασσα αλλά και ευεξία καθώς η άσκηση επιδρά κατευθείαν στον εγκέφαλο, αυξάνοντας με απολύτως φυσικό τρόπο την παραγωγή ουσιών που δρουν κατευναστικά ( π.χ σεροτονίνη) αλλά και ευφραντικά ( π.χ ενδορφίνες) . Επίσης η άσκηση επιδρά στην αύξηση του μυικού ιστού και κατα συνέπεια στη καύση λίπους. Αριστο αποτέλεσμα δίνει   ο συνδυασμός σωστής διατροφής με μέτρια φυσική δραστηριότητα.

6.  Το καλοκαίρι εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας που ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων αυξάνεται και ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ορισμένα τρόφιμα συσχετίζονται πολύ συχνότερα με τροφική δηλητηρίαση παρά άλλα.
Τα αυγά που δεν έχουν ψηθεί πλήρως, το κρέας, το ψάρι ιδιαίτερα οι γαρίδες και άλλα μαλάκια, το γάλα ή οι χυμοί που δεν είναι παστεριωμένοι, τυριά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποτελούν τροφές στις οποίες πιο συχνά διάφοροι ιοί ή βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Προσοχή στις αλλοιώσεις χρώματος, υφής και δυσάρεστης οσμής των προιόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: