ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Πικάσο έπεσε θύμα βανδάλου


Χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα στένσιλ, ένα σπρέι και πολύ θράσος για να βανδαλιστεί «Η γυναίκα σε κόκκινη πολυθρόνα» του Πάμπλο Πικάσο, πίνακας ηλικίας 80 ετών που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Μένιλ στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Αγνωστος άνδρας ντυμένος στα μαύρα αποτύπωσε με σπρέι πάνω στον πίνακα έναν ταυρομάχο, έναν ταύρο και την ισπανική λέξη «κατάκτηση» με τη βοήθεια στένσιλ. Την όλη σκηνή κατέγραψε με την κάμερά του επισκέπτης ο οποίος εν συνεχεία ανέβασε το βίντεο στο YouTube. Oι αστυνομικές Αρχές μελετούν τώρα το υλικό του βίντεο και αναζητούν τα ίχνη του ανθρώπου που ανέβασε στο Διαδίκτυο το βίντεο ώστε να εντοπίσουν τους δράστες. Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση του μουσείου - λειτουργεί από το 1987 - το οποίο προχώρησε άμεσα στη συντήρηση του έργου. Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως όλα πήγαν καλά και ήδη μεγάλο μέρος της φθοράς έχει αποκατασταθεί. Αν και ουδείς γνωρίζει τα κίνητρα του δράστη, δεν είναι η πρώτη φορά που έργα τέχνης βρίσκονται στο στόχαστρο βανδάλων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Μόνα Λίζα που έχει δεχθεί επιθέσεις με πέτρες, τσάι και οξύ. Οσο για τον πίνακα, θα επιστρέψει στους εκθεσιακούς χώρους, όχι όμως άμεσα καθώς οι συντηρητές πιστεύουν πως «χρειάζεται ξεκούραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: