ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Tα άγνωστα «κατορθώματα» της Χρυσής Αυγής

  • 963
     



 Tα άγνωστα «κατορθώματα» της Χρυσής Αυγής
Ενα πολύ επικίνδυνο σκηνικό βίας στήνεται μέρα με τη μέρα στους δρόμους της Αθήνας.
Μετά τον εκλογικό «θρίαμβο» της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι επιθέσεις κατά μεταναστών και τραμπουκισμοί σε βάρος όσων τολμούν να διαφωνούν με τις θέσεις τους είναι στοιχείο της καθημερινότητας. Με μοτο-πορείες προπαγανδίζουν τις φασιστικές αντιλήψεις τους και με «εισβολές» σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, χτυπούν στο «ψαχνό» ή «καπελώνουν» κινήσεις και διαμαρτυρίες πολιτών.
1 Δεν είχαν καν προλάβει να συνέλθουν από τους πανηγυρισμούς του 7%, ούτε από τη θύελλα που προκάλεσε το «Εγέρθητου» (sic) στους εκπροσώπους του Τύπου, όταν τα «λεβεντόπαιδα» της φιλοναζιστικής οργάνωσης ξεκίνησαν τη δράση τους.

2 Στις 8 Μαΐου, κιόλας, μια ομάδα οκτώ νεαρών με μαύρα μπλουζάκια, λοστούς και αλυσίδες που επέβαιναν σε μηχανάκια επιτέθηκαν σε δύο Αιγύπτιους και έναν Παλαιστίνιο στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες έκλεισαν τον δρόμο στους τρεις αλλοδαπούς και άρχισαν να τους χτυπούν βάναυσα, προκαλώντας τους κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι τρεις άνδρες φώναξαν για βοήθεια. Τις κραυγές τους άκουσαν περίπου 80 θαμώνες της πλατείας και έτρεξαν να τους βοηθήσουν.
3 Την επομένη, στην ΑΣΟΕΕ σημειώθηκαν τα πρώτα από μια σειρά επεισοδίων που έλαβαν χώρα το επόμενο διάστημα. Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όταν κλιμάκιο της αστυνομίας είχε φτάσει στο σημείο για έλεγχο σχετικά με το παρεμπόριο. Συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του πανεπιστημίου πέταξαν πέτρες, για να απαντήσουν με δακρυγόνα οι αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την… αγαστή συνεργασία άγνωστων νεαρών που με πολιτική περιβολή, λοστούς και πέτρες είχαν ενταχθεί στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., «συνδράμοντας» με τις πράξεις τους.
4 Στις 27 Μαΐου, μία ακόμη προεκλογική εξόρμηση των «λεβεντόπαιδων» στην πλατεία Κυψέλης είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στην περιοχή. Τα αίματα άναψαν όταν ύστερα από αστυνομικό έλεγχο, ο επικεφαλής της ομάδας των χρυσαυγιτών, Ηλίας Παναγιώταρος, αντέδρασε έντονα.
Στο βίντεο που καταγράφεται από το περιστατικό, ο πρώην βουλευτής εμφανίζεται να χτυπά ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιά στην οροφή του, ενώ ακούγονται και χαρακτηρισμοί για τον επικεφαλής της ΓΑΔΑ, τον οποίο μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζουν «τζιτζιφιόγκο» και «χαρτογιακά».
5 Στις 29 Μαΐου μοτο-πορεία της Χρυσής Αυγής πέρασε μπροστά από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ. Τότε, αλλοδαποί αλλά και φοιτητές αντέδρασαν έντονα, εκτοξεύοντας αντικείμενα και πέτρες προς τους χρυσαυγίτες. Οι μοτοσικλετιστές σταμάτησαν και αντεπιτέθηκαν ρίχνοντας ό,τι είχαν στα χέρια τους. Η ένταση γενικεύτηκε και για λίγο η Πατησίων έκλεισε. Τελικά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που απομάκρυναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία.
6 Την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από τον Πειραιά στην Αθήνα. Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Θράκης, σύμφωνα με μαρτυρίες, δικυκλιστές σταμάτησαν, «μπούκαραν» σε ψητοπωλείο και επιτέθηκαν εναντίον αλλοδαπού εργαζόμενου στο μαγαζί.
Για το περιστατικό, προσήχθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία η κόρη του γραμματέα της, Ουρανία Μιχαλολιάκου, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Βουλδής. Τελικά, οι προαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.
7 Πέντε μέρες μετά, θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ομάδα αγνώστων έπεσε ο δημοσιογράφος Ζιλ Σέφλερ της εφημερίδας «Jerusalem Post», ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για να κάνει ρεπορτάζ σχετικά με τη Χρυσή Αυγή. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο δημοσιογράφος αντελήφθη μία ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων να επιτίθενται με κλομπ σε μετανάστες, πρόσφυγες και άστεγους που βρίσκονταν στον δρόμο έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αμέσως άρχισε να τραβάει φωτογραφίες προκειμένου να καλύψει το περιστατικό, το οποίο, σύμφωνα με την προσωπική του μαρτυρία, διήρκεσε τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά.
«Η Αστυνομία ήταν απούσα», δήλωσε αργότερα ο ίδιος. Η ομάδα τον τράβηξε στην άκρη του δρόμου, του πήρε την κάμερα και τον ξυλοκόπησε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν τραύματα στο κεφάλι και στον θώρακα.
Οπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, τις προηγούμενες μέρες κάλυπτε τη δράση της οργάνωσης, όταν όμως προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, έλαβε την απάντηση ότι «η οργάνωση δεν δίνει συνεντεύξεις σε εβραϊκές εφημερίδες για πολιτικούς λόγους». Την «πατρότητα» της επίθεσης, πάντως, δεν την ανέλαβε επίσημα η Χρυσή Αυγή.
8 Την ίδια μέρα που ο εκπρόσωπος Τύπου και «νούμερο 2» της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε επίθεση σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου σε… πανελλήνιο τηλεοπτικό δίκτυο, ομοϊδεάτες του «ξεσάλωναν» σε Αθήνα και Σέρρες.
9 Συμπλοκές με τραυματισμούς κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο το βράδυ της Πέμπτης, 7 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταξύ φοιτητών και μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πήγαν ξαφνικά έξω από το Ιδρυμα για να διακόψουν εκδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Κατά τα επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα. Για ακόμη μία φορά, τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μετανάστες που βρίσκονταν έξω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά και στην υπόγεια διάβαση κάτω από τη λεωφόρο Συγγρού. Τους αλλοδαπούς υποστήριξαν άτομα που βρίσκονταν στον χώρο του πανεπιστημίου, τα οποία συνεπλάκησαν με τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
10 Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις Σέρρες, δύο μέλη και ένας υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής ενεπλάκησαν σε λεκτικό διαπληκτισμό με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή στάθηκε ο χαιρετισμός υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοφόρους που βρίσκονταν σε καφετέρια του Σιδηροκάστρου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το συμβάν ξεκίνησε από την αντίδραση των μελών της Χρυσής Αυγής για την παρουσία του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, στον οποίο αρχικά επιτέθηκαν για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατέληξαν με προσωπικές ύβρεις εναντίον του. Η επέμβαση του πρώην βουλευτή και υποψηφίου για τις προσεχείς εκλογές, Στάθη Κουτμερίδη, πυροδότησε την κατάσταση με αποτέλεσμα οι τόνοι να ανεβούν επικίνδυνα. Τελικά, καταλυτική στάθηκε η άμεση επέμβαση του ιερέα που βρέθηκε μπροστά στο συμβάν, καθώς και των πελατών του καταστήματος που απέτρεψε την περαιτέρω εμπλοκή των μελών της Χρυσής Αυγής και των μελών του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα με όλα αυτά τα περιστατικά που αναδείχτηκαν από τα μέσα ενημέρωσης , πολλές ήταν και οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στις γειτονιές και δεν είδαν το φως της δημοσιότητας παρά μόνο μέσα από καταγγελίες αντιφασιστικών συλλόγων. Οπως κατήγγειλε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, διπλή φασιστική επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της 31ης Μαΐου στην περιοχή του Νέου Κόσμου. «Νεοναζί αρχικώς επιτέθηκαν σε Αλβανό μετανάστη, κάτοικο της γειτονιάς, τον οποίο παραλίγο να αφήσουν στον τόπο, αφού το σπαθί, με το οποίο τον διαπέρασαν από τα πλευρά, του έχει κάνει ζημιά στη σπλήνα… Ο μετανάστης γείτονάς μας παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στον Ευαγγελισμό. Στη συνέχεια η ίδια συμμορία κινήθηκε με μηχανάκια και μαχαίρωσε δύο Πολωνούς μετανάστες στη γωνία της Καλλιρρόης με τη Βουλιαγμένης», αναφέρουν τα μέλη της αντιρατσιστικής οργάνωσης. Παρόμοιες επιθέσεις έγιναν και στην Καλλιθέα, στο Βασιλικό της Εύβοιας, στο Περιστέρι και σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, τις οποίες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
6/5/2012 γραφεία Δηλιγιάννη: Τη νύχτα των εκλογών τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» χρησιμοποιούν λεκτική βία στους εκπροσώπους του Τύπου.
8/5/2012, Καλλιθέα: Ομάδα νεαρών με λοστούς και αλυσίδες, που επέβαιναν σε μηχανάκια, επιτέθηκαν σε δύο Αιγύπτιους και έναν Παλαιστίνιο.
9/5/2012, Πατησίων: Σε επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και συγκεντρωμένων στην ΑΣΟΕΕ, νεαροί με πολιτικά «συνδράμουν» στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.
27/5/2012, Κυψέλη: Ενταση προκλήθηκε όταν ύστερα από αστυνομικό έλεγχο, ο Ηλίας Παναγιώταρος αντέδρασε χτυπώντας την οροφή αυτοκινήτου.
29/5/2012: Μοτο-πορεία της Χρυσής Αυγής πέρασε μπροστά από την ΑΣΟΕΕ. Αλλοδαποί και φοιτητές τους εκτόξευσαν πέτρες και αυτοί αντεπιτέθηκαν.
1/6/2012, Πειραιώς: Μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία. Σε ψητοπωλείο ένας Πακιστανός εργαζόμενος τραυματίζεται.
6/6/2012, Εθ. Αρχαιολογικό Μουσείο: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ομάδα αγνώστων έπεσε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Jerusalem Post».
7/6/2012, Παράδεισος Αμαρουσίου: Επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου σε… απευθείας μετάδοση.
7/6/2012, Πάντειο: Συμπλοκές με τραυματισμούς στο Πάντειο, μεταξύ φοιτητών και χρυσαυγιτών, οι οποίοι πήγαν για να διακόψουν εκδήλωση.
7/6/2012, Σέρρες: Δύο μέλη και ένας υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής ενεπλάκησαν σε λεκτικό διαπληκτισμό με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ.
Ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση του Εθνους της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: