ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

29 ενωμένοι τραπεζίτες, εφοπλιστές, καναλάρχες συνιστούν … να μην ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ξέρουν

Του Στάθη Κατσούλα.
Πρωτοφανείς εκβιασμοί και τρομοκρατικές απειλές εξαπολύονται σε σειρά εργασιακών χώρων την τελευταία περίοδο, ειδικά μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεν είναι μόνο η τοποθέτηση ψήφου καναλαρχών και εκδοτών. Λίγο πολύ ήταν συνηθισμένη μέχρι σήμερα, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο στο πλευρό είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Τις τελευταίες μέρες, εργαζόμενοι σε τράπεζες, σε πολυεθνικές, ακόμα και σε μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα πρωτόγνωρο κύμα τρομοκράτησης ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Είναι γνωστό πως οι ενωμένοι τραπεζίτες, εφοπλιστές και καναλάρχες τρέμουν μια κυβέρνηση της αριστεράς. Διαισθάνονται πως ίσως υπάρξουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις από την Δευτέρα 18 Ιουνίου, αρνητικές για αυτούς, θετικές (για πρώτη φορά) για τους εργαζόμενους.
Βασική πτυχή όλων αυτών των εκβιασμών το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεοκοπήσει η χώρα..», «…θα μείνετε όλοι άνεργοι…», «…θα αποσύρουμε τα κεφάλαιά μας στο εξωτερικό…», «…θα βγει η χώρα από την ευρωζώνη και θα πεινάσετε…», «…θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, άρα και οι μισθοί σας…», «…ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και θα σας πετάξει στο δρόμο…», κλπ. Είναι αλήθεια, πως το επιχειρηματικό μυαλό, και κυρίως το μυαλό των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των καναλαρχών όταν βρίσκεται σε πανικό, μπορεί να σκαρφιστεί διάφορα «επιχειρήματα» προκειμένου να φοβίσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους.
Δεν συζητάμε για το τι γίνεται την περίοδο αυτή στις ένοπλες δυνάμεις. Παράγοντες των σωμάτων ασφαλείας έχουν πραγματικά οργιάσει ζητώντας από τους εργαζόμενους να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως λένε «…θα διαλύσει την αστυνομία και θα κάνουν πάρτυ οι λαθρομετανάστες…». Πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβαν εργολαβικά και από πρώτο χέρι την τρομοκράτηση αστυνομικών – ειδικών φρουρών απειλώντας τους πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους απολύσει. Ξεχνώντας φυσικά πως αυτός που έχει υπογράψει τις 150.000 απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο τοποτηρητής της Μέρκελ, Αντώνης Σαμαράς.
Έλληνες εφοπλιστές, με αφορμή τις δηλώσεις του Βίκτωρα Ρέστη, διαρρέουν πως πιθανή κατάργηση έστω και κάποιων από τις φοροαπαλλαγές τους (από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) θα έχει ως συνέπεια την μεταφορά των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (ναυτιλία και τουρισμός).
Λίγες μέρες πριν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης (ιδιοκτήτης της Aegean Oil) «ενημέρωσε» τους εργαζόμενους της εταιρίας πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από την Ελλάδα, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά.
Στην Eurobank λίγες μέρες νωρίτερα σε “επαγγελματικά meetings” υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας υποδείκνυαν στους εργαζόμενους να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ διότι μια πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν, θα έχεις ως αποτέλεσμα πιθανά την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Φυσικά η Eurobank δεν είναι η μόνη περίπτωση. Η Alpha Bank σε πρόσφατο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων «δείχνει» με ανακούφιση κυβέρνηση υπεράσπισης των μνημονίων. Θεωρεί πως ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά (είναι αλήθεια πως 2.000 αυτοκτονίες είναι μεγάλο … επίτευγμα) και πως έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα καλώντας σε έγκαιρη εγκατάλειψη κάθε σκέψης για καταγγελία μνημονίου και δανειακής σύμβασης.
Στην εταιρία ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕ, ο διευθυντής της εταιρίας, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τους ζήτησε να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, γιατί αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα τα πάνε στην Βουλγαρία και στα Σκόπια.
Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο ενδεικτικά παραδείγματα από το τι γίνεται τις τελευταίες μέρες στους χώρους εργασίας.
Αυτοί ξέρουν;
Κι όμως αυτοί ξέρουν…
Γνωρίζουν πολύ καλά πως τα συμφέροντά τους διαφυλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μια μνημονιακή κυβέρνηση. Δεν είναι καιρός για ρίσκα, για τους ενωμένους τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και καναλάρχες και ξέρουν πάρα πολύ καλά πως αν κάτι κινδυνεύει είναι τα «κεκτημένα» που διασφάλισαν όλη την τελευταία διετία των μνημονίων. Ποια άλλη κυβέρνηση θα ψήφιζε όλα αυτά τα μέτρα; Ποια άλλη κυβέρνηση θα πέρναγε όλους αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους; Ποια κυβέρνηση θα ψήφιζε μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22%, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απελευθέρωση των απολύσεων; Ποια άλλη κυβέρνηση, που δεν θα είχε σαν βασικό συστατικό την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα πέρναγε μέτρα που γύρισαν δεκαετίες πίσω την ελληνική κοινωνία;
Πρακτικά, όλους αυτούς που λυσσάνε με πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους ενδιαφέρει ούτε το μέλλον της χώρας, ούτε η σωτηρία του λαού. Με Νέα Δημοκρατία (και πιθανά και ΠΑΣΟΚ) στην κυβέρνηση, η χρεοκοπία, η κοινωνική καταστροφή, η εκτόξευση του αριθμού των αυτοκτονιών και των ανέργων θα είναι μονόδρομος.
Αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει, εξ ου και οι εκβιασμοί στους χώρους εργασίας, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων τους και όλων των μνημονιακών μέτρων της τελευταίας διετίας. Τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγάλοι επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτοι αεριτζήδες, έχουν οργιάσει υπέρ του Σαμαρά. Τι άλλο άλλωστε να θελήσουν; Ασυλία στις ποινικές ευθύνες που πολλοί από αυτούς έχουν, διαπλοκή προς εξασφάλιση κρατικών προμηθειών, πρόσβαση σε άνευ όρων δανειοδότηση, ασυδοσία στην αγορά εργασίας, μεροληψία υπουργών υπέρ της εργοδοσίας. Αυτό γίνεται δεκαετίες τώρα από τις δικομματικές κυβερνήσεις. Αυτό δεν τους εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και πήραν θέση στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στην κυβέρνηση αριστεράς.
Οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντά τους.
Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι απελπισμένοι, γιατί να μην ψηφίσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: