ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ελπίδα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ με νέα εγκεφαλικά κύτταρα

Μεγαλύτερα γράμματα
Ελπίδα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ με νέα εγκεφαλικά κύτταρα
Ελπίδα για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ προσφέρουν οι επιστήμονες που κατάφεραν να αναπτύξουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα από δέρμα.

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Gladstone του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, μετέφερε το γονίδιο Sox2 σε δερματικά κύτταρα ανθρώπου αλλά και ποντικού. Μέσα σε λίγες μέρες τα κύτταρα μεταβλήθηκαν σε πρώτου σταδίου εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα. Αυτά τα νευρωνικά βλαστοκύτταρα στη συνέχεια αρχίζουν να ανανεώνονται και να ωριμάζουν και τελικά γίνονται νευρώνες ικανοί να μεταδώσουν ηλεκτρικά σήματα.

Σε λιγότερο από ένα μήνα τα κύτταρα είχαν αναπτύξει νευρωνικά δίκτυα. Οταν μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο ποντικών, λειτούργησαν χωρίς παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ανάπτυξη όγκων.

«Πολλά πειραματικά φάρμακα, ειδικά αυτά που αναπτύσσονται για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, δεν έχουν καλά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές, επειδή τα υπάρχοντα μοντέλα δεν προβλέπουν με ακρίβεια την επίδραση των φαρμάκων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι ανθρώπινοι νευρώνες, που προκύπτουν από αναπροσαρμοσμένα δερματικά κύτταρα, μπορεί να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας αυτών των φαρμάκων, χωρίς να υπάρχουν οι κίνδυνοι που αναφέρονται κατά καιρούς στις δοκιμές φαρμάκων σε ανθρώπους» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γιαντόνγκ Χουάνγκ.

Αυτό είναι εφικτό επειδή τα βλαστοκύτταρα που προκύπτουν από τη μέθοδο των Αμερικανών επιστημόνων δεν είναι πολυδύναμα, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε μια σειρά από διαφορετικά κύτταρα, άρα και κακοήθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: