ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

«Σχέδιο για νέα Ευρώπη» και έξοδο από την κρίση μελετούν στις Βρυξέλες

Ένα «σχέδιο για τη νέα Ευρώπη» φέρονται να μελετούν οι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ σύμφωνα με την εφημερίδα Welt Am Sonntag. Το σχέδιο σύμφωνα με την ίδια πηγή θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρονται να μελετούν ένα σχέδιο «τεσσάρων βημάτων» για έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση.

Αυτά τα τέσσερα βήμα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, πολιτική ένωση. Το εν λόγω σχέδιο, όπως αναφέρει η Welt Am Sonntag, αναμένεται να διαμορφώσει την ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το τίμημα από την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης και των υπολοίπων 10 κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο στελέχη της ΕΕ που δεν κατονομάζονται σημειώνουν πως η εμβάθυνση της ευρωζώνης αποτελεί το μοναδικό μέσο για τη σταθεροποίησή της.

Οι προτάσεις που φέρονται να εξετάζουν οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών της Ευρώπη είναι : η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες, η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό και η εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης.
Σύμφωνα πάντα με την γερμανική εφημερίδα έχει γίνει και επεξεργασία σειράς προτάσεων, που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: