ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ερχονται τα παιδιά του Κονκόρντ

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέας γενιάς υπερηχητικών αεροσκαφών που θα καλύπτουν την απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Σίδνεϊ μόλις σε τέσσερις ώρες θα αποκαλύψει τον ερχόμενο μήνα στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο η αμερικανική αεροναυτική βιομηχανία. Οι εταιρείες Boeing, Lockheed Martin και Gulfstream έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα προκειμένου να κατασκευάσουν τα λεγόμενα «παιδιά του Κονκόρντ», που θα έχουν στόχο κυρίως την αγορά των επιχειρηματιών που θέλουν να καλύπτουν πολύ γρήγορα τις αποστάσεις μεταξύ των ηπείρων και αντέχουν οικονομικά τέτοιου είδους ακριβά ταξίδια.
«Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται κοντά στην κατασκευή τους δείχνει πως η νέα γενιά των υπερηχητικών αεροσκαφών είναι εδώ», δήλωσε στους κυριακάτικους «Τάιμς» ειδικός της βιομηχανίας. Νέα, πιο ελαφρά υλικά, μηχανές υπερσύγχρονης τεχνολογίας και μικρότεροι σκελετοί αεροσκαφών θα επιτρέπουν στα νέα τζετ να ταξιδεύουν σχεδόν με τη διπλάσια ταχύτητα του Κονκόρντ.
Η Gulfstream, η οποία ειδικεύεται στα πολυτελή αεροσκάφη ιδιωτών από τη δεκαετία του 1960, υπολογίζει, σύμφωνα με στελέχη της, ότι το μοντέλο της G650 που θα κυκλοφορήσει μέσα στον χρόνο θα κοστίζει περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα νέα υπερηχητικά τζετ, τα οποία πιθανώς να είναι έτοιμα μετά το 2020, άνω των 150 εκατ. ευρώ έκαστο. Οσο για τον έντονο ήχο, θεωρούν ότι μπορεί να μειωθεί εντυπωσιακά με τη χρήση ιδιαίτερα λεπτών φτερών και με μηχανές που θα είναι «κρυμμένες».