ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Το πετρέλαιο πεφτει 22% παντου και στην Ελλάδα η βενζίνη μονο 6%


  Μεγάλες ήταν και την Παρασκευή οι απώλειες στις αγορές πετρελαίου - ξεπερνούσαν το 2,5%. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,01 δολάρια στα 82,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχωρούσε κατά 1,79 δολάρια στα 98,14 δολάρια το βαρέλι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της επιδεινούμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης των μεγαλυτέρων ενεργειακώς εξαρτώμενων οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία) οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταβαραθρωθεί το τελευταίο δίμηνο. Η εβδομάδα αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη κατά την οποία καταγράφεται υποχώρηση των τιμών, κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το 1998.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε από τα 105 δολάρια, που ήταν στις αρχές του Μαΐου, στα 82 δολάρια το βαρέλι (τα 82 δολάρια ήταν άλλωστε η χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή της Παρασκευής). Πρόκειται για πτώση της τιμής κατά 22%.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent βρισκόταν στις παρυφές των 120 δολαρίων στις αρχές Μαΐου και πάνω από τα 125 δολάρια στις αρχές Απριλίου. Την Παρασκευή έπεσε μέχρι τα 97,17 δολάρια το βαρέλι. Μιλάμε για πτώση της τιμής κατά 19% μέσα σε ένα δίμηνο και κατά 22,4% στο τρίμηνο. Ετσι όπως έχει χαλαρώσει (λόγω κρίσης αλλά στην Ελλάδα και λόγω ιδιοσυγκρασίας) η προσήλωσή μας στην ακριβολογία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διασταλτικά τη λέξη κραχ για να χαρακτηρίσει τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Εκτός από το πετρέλαιο υποχώρησαν την Παρασκευή (υποχωρούν άλλωστε συστηματικά το τελευταίο διάστημα) οι τιμές και άλλων εμπορευμάτων. Την Παρασκευή η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 2,5%.

Η οικονομική δυσπραγία και η αβεβαιότητα για το μέλλον δεν ευνοούν, βεβαίως, τις αγορές εμπορευμάτων. Ευνοούν όμως τις αγορές ομολόγων - εκείνων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. Ενα εξ αυτών είναι τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε εκ νέου την Παρασκευή κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,29%.

Θα παρατηρούσε κανείς ότι η πτώση του επιτοκίου δεν συνάδει με τα αρνητικά στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές που ανακοινώθηκαν. Αλλά μπροστά στις άλλες τοποθετήσεις, η επένδυσε σε γερμανικά ομόλογα εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής. Τι θα αγοράσουν οι επενδυτές, ισπανικά ομόλογα; Παρεμπιπτόντως η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 11 επιπλέον μονάδες και πλησίασε ακόμη πιο κοντά στο απαγορευτικό για εξωτερικό δανεισμό 7%.

Μπορεί βεβαίως κάποιος να σώσει τα κεφάλαιά του τοποθετώντας τα στο καταφύγιο της αμερικανικής αγοράς ομολόγων, που είναι και πιο αποδοτικό. Διότι παρά την πτώση κατά 7 μονάδες βάσης που σημείωσε την Παρασκευή, το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,57%, αρκετά υψηλότερα δηλαδή του αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού.

Εν κατακλείδι, το «μότο» που θα συνόψιζε τις εξελίξεις της Παρασκευής στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να είναι: «Οι Γερμανοί ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, αλλά όχι και την αγορά ομολόγων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: