ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

O λαός απο μόνος του βγάζει απ'έξω τους μεσάζοντες

Πρωτοβουλία εθελοντών για απευθείας αγορά πατάτας από παραγωγούς

 Για να μη μένουν αδιάθετες στις αποθήκες οι πατάτες των Ελλήνων παραγωγών και την ίδια ώρα οι καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε πληρώνοντάς τες ακριβότερα είτε αγοράζοντας εισαγόμενες, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ανέλαβαν δράση: αποφάσισαν να «δώσουν» στην αγορά φθηνές πατάτες καταργώντας τους… μεσάζοντες. Η πρωτοβουλία τους έχει ως στόχο την απευθείας αγορά του προϊόντος από τον παραγωγό σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά αναζήτησαν και βρήκαν έναν παραγωγό από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, ο οποίος είχε μεγάλες ποσότητες αδιάθετης πατάτας στην αποθήκη του. Ο παραγωγός που κατέχει άδεια πλανόδιου πωλητή συμφώνησε να μεταφέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη, με δική του επιβάρυνση. Μάλιστα η τιμή «έκλεισε» στα 2,5 ευρώ για κάθε σάκο 10 κιλών, δηλαδή 4,5 ευρώ φθηνότερα από όσο πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΕΟΔνΠ δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούν. Μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αγοραστών, ο παραγωγός θα μεταφέρει στην Κατερίνη τις πατάτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός (και μελλοντικά όλοι οι επόμενοι) θα φέρει τις πατάτες σε κάποιον δημόσιο χώρο, όπως πχ ένα παρκινγκ όπου και θα τις παραδώσει απευθείας στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας διευκρινίζουν πως σε κάθε παραγγελία θα επιλέγεται ένας διαφορετικός παραγωγός έτσι ώστε για να βοηθηθούν όλοι.

"Πρόσφατα οι παραγωγοί της Δράμας διαμαρτυρήθηκαν για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο", αναφέρουν οι εθελοντές επισημαίνοντας ότι πρέπει "να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό. Έτσι διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων".

Η διαδικτυακή εφαρμογή για παραγγελίες θα είναι σε λειτουργία από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν.Πιερίας www.otoposmou.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: