ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η επιστολή ενός σκλάβου συγκλονίζει το Διαδίκτυο

Μέσα σε 5 ημέρες, 2 εκατ. άνθρωποι έχουν διαβάσει το γράμμα του 1865

Μια ασυνήθιστη επιστολή γραμμένη το 1865 από έναν χειραφετημένο σκλάβο προς τον πρώην ιδιοκτήτη του, στην οποία ο πρώτος σαρκάζει το αίτημα του τελευταίου να επιστρέψει στο Τενεσί για να δουλέψει στη φυτεία του, έχει διαβαστεί από περισσότερους από ..
δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο Ιντερνετ μέσα σε πέντε ημέρες αφότου εμφανίσθηκε στον «καλτ» ιστότοπο LettersOfNote.com και αναπαρήχθη κατά κόρον στο twitter και το facebook.

Η επιστολή γράφτηκε με τη βοήθεια ενός δικηγόρου στο Ντέιτον του Οχάιο από τον αγράμματο πρώην σκλάβο Τζούρντον Αντερσον προς τον παλιό αφέντη του Πάτρικ Χένεσι Αντερσον. «Ελαβα την επιστολή σας και χάρηκα που δεν ξεχάσατε τον Τζούρντον και που θέλετε να επιστρέψω και να ζήσω ξανά μαζί σας», γράφει. «Πίστευα ότι οι Γιάνκηδες θα σας είχαν από καιρό κρεμάσει επειδή κρύβατε αντάρτες στο σπίτι σας. Υποθέτω πως δεν έμαθαν ποτέ ότι είπατε στον Συνταγματάρχη Μάρτιν να σκοτώσει τον στρατιώτη της Ενωσης που άφησε ο λόχος του στον στάβλο του συνταγματάρχη.

Μολονότι με πυροβολήσατε δύο φορές πριν σας αφήσω, δεν θέλω να μάθω ότι πάθατε κάτι…».
«Θέλω να ξέρω ιδιαίτερα ποια είναι η καλή ευκαιρία που προτείνετε να μου προσφέρετε», γράφει παρακάτω ο πρώην σκλάβος. «Τα πάω αρκετά καλά εδώ. Παίρνω 25 δολάρια τον μήνα, τροφή και ρούχα. Εχω ένα άνετο σπίτι για τη Μάντι - οι άνθρωποι εδώ την αποκαλούν Κυρία Αντερσον - και τα παιδιά - η Μίλι, η Τζέιν και η Γκράντι - πηγαίνουν σχολείο και μαθαίνουν γράμματα. (…)

Η Μάντι λέει πως θα φοβόταν να επιστρέψει χωρίς κάποια απόδειξη ότι είστε διατεθειμένος να μας φερθείτε δίκαια και με καλοσύνη• και καταλήξαμε στο συμπέρασμα να δοκιμάσουμε την ειλικρίνειά σας ζητώντας σας να μας στείλετε τους μισθούς μας για τον καιρό που σας υπηρετήσαμε. Αυτό θα μας κάνει να ξεχάσουμε και να συγχωρήσουμε παλιούς λογαριασμούς και να βασιστούμε στη δικαιοσύνη και τη φιλία σας στο μέλλον. Σας υπηρέτησα πιστά για 32 χρόνια και η Μάντι για 20 χρόνια. Με 25 δολάρια τον μήνα για μένα και δύο δολάρια την εβδομάδα για τη Μάντι, οι μισθοί μας θα ήταν 11.680 δολάρια. Προσθέστε σ' αυτά τους τόκους για τον χρόνο που παρακρατήθηκαν οι μισθοί μας και αφαιρέστε αυτά που πληρώσατε για τα ρούχα μας, για τρεις επισκέψεις του γιατρού για μένα και για την εξαγωγή ενός δοντιού για τη Μάντι και το υπόλοιπο είναι το ποσό που δικαιούμαστε να λαμβάνουμε.

Παρακαλώ στείλτε το μέσω του Adam's Express, φροντίδι του V Winters, Esq, Dayton Ohio. Αν δεν μας πληρώσετε για τον τίμιο μόχθο μας στο παρελθόν, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις σας για το μέλλον».


tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: