ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ανακαλύφθηκε ζωή στα έγκατα της Γης



Mephisto_Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα σκουλήκι το οποίο ζει 1,3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποιος πολυκύτταρος οργανισμός. Το ονόμασαν Halicephalobus mephisto προς τιμήν του Μεφιστοφελή, της ενσάρκωσης του Σατανά στον ''Φάουστ'' του Γκαίτε.
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μάλιστα ότι στο σχετικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση ''Nature'', είχαν βάλει αρχικά τον τίτλο ''Σκουλήκια από την Κόλαση'' αλλά οι υπεύθυνοι της επιθεώρησαν το θεώρησαν παρακινδυνευμένο και δεν τον αποδέχτηκαν.
Εντοπίστηκε στο χρυσωρυχείο Beatrix στην Νότιο Αφρική και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές καταφέρνει να αναπαραχθεί ασεξουαλικά, με διαίρεση των κυττάρων του και δημιουργία κλώνων του.
Μάλιστα η ανακάλυψη είναι διπλή. Όχι μόνο βρέθηκε ότι ένα ζώο ζει σε τέτοιο περιβάλλον αλλά και το συγκεκριμένο σκουλήκι ήταν παντελώς άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα.
Ο μικροβιολόγος δρ.Τούλις Όνσκοτ του πανεπιστημίου του Πρίνστον, δήλωσε σοκαρισμένος ''Φοβήθηκα τρομερά όταν είδα να κουνιούνται. Είναι μικρά και μαύρα''.
Προηγούμενες μελέτες, κυρίως κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα, έχουν εντοπίσει σε βάθος περίπου δυο χιλιομέτρων την παρουσία μονοκύτταρων οργανισμών οι οποίοι καταφέρνουν να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες που φθάνουν τους 110 βαθμούς Κελσίου.
Το Halicephalobus mephisto όμως είναι διαφορετική και μοναδική μέχρι στιγμής περίπτωση. Πρόκειται για ένα σκουλήκι μήκους 0.5 χιλιοστών το οποίο ζει σε σχισμές πετρωμάτων και τρέφεται με βακτήρια. Μπορεί να ζήσει με πολύ χαμηλά ποσοστά οξυγόνου και επιβιώνει σε θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου.
Οι χημικές αναλύσεις που έκαναν οι ειδικοί δείχνουν ότι το σκουλήκι ζει σε αυτά τα βάθη εδώ και τουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια. Η ανακάλυψη αυτή κάνει τους επιστήμονες αρκετά αισιόδοξους για τον εντοπισμό μορφών ζωής και στο διάστημα.
Επιστήμονας της ομάδας αναφέρει μάλιστα ότι αυτά τα σκουλήκια μπορούν να επιζήσουν ακόμη και αν παγιδευτούν σε πάγο και αν αφυδατωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: