ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στο Μόντρεαλ εναντίον της αύξησης των διδάκτρων στα κολέγια και πανεπιστήμια του Κεμπέκ, καταλαμβάνοντας τη γέφυρα-κόμβο Ζακ Καρτιέ


Πάνω από 6.000 φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της πόλης και περίπου 100 άτομα προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη γέφυρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν βίαια, ενώ ένας φοιτητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι έχουν προγραμματίσει να επαναλάβουν τη διαμαρτυρία τους στην πόλη του Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, μέχρι τα σκαλοπάτια της Εθνοσυνέλευσης. Σε όλο το Κεμπέκ, 55.000 φοιτητές έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κινητοποίηση.



Οι φοιτητές των κολεγίων και των πανεπιστημίων, δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις τάξεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της επαρχιακής κυβέρνησης να διπλασιάσει σχεδόν τα δίδακτρα σε μια περίοδο πέντε ετών. Από την τρέχουσα τιμή των 2.200 δολαρίων αναμένεται να αγγίξουν τα 3.800 δολάρια.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η αύξηση θα περιορίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών.

«Η αύξηση των διδάκτρων σημαίνει απόρριψη χιλιάδων παιδιών από τα πανεπιστήμια του Κεμπέκ, που έχουν το ταλέντο να σπουδάσουν, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσουν» δήλωσε ο Γαβριήλ Ναντό-Ντιμπουά.

«Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, όλοι πρέπει να πάνε στο πανεπιστήμιο, εάν έχουν τα προσόντα και η αύξηση των διδάκτρων τόσο γρήγορα εμποδίζει απολύτως αυτό το δικαίωμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: