ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο συντηρητισμός προδίδει... χαμηλό IQ


brain



Όσοι υιοθετούν συντηρητικές ιδέες, κατά κανόνα είναι λιγότερο ευφυείς από εκείνους που προτιμούν τις φιλελεύθερες, σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Brock στο Οντάριο του Καναδά και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, οι άνθρωποι που σημειώνουν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, παρουσιάζουν την τάση να είναι πιο δεκτικοί σε προκαταλήψεις και να υιοθετούν συντηρητική ιδεολογία ως ενήλικοι. Βασική υποκατηγορία αυτών, μάλιστα, αποτελούν και όσοι προβαίνουν σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις έναντι των άλλων.

Ο Dr. Gordon Dodson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brock και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που διεξήγαγε την έρευνα, σχολίασε πως τα αποτελέσματα αυτής αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: Oι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.
Γιατί, λοιπόν, λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι κατά κανόνα ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες; «Επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν "αυστηρότητα και τάξη" επιτρέποντας την κατανόηση του περίπλοκου κόσμου που μας περιβάλλει», εξηγεί ο Dodson. «Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις», συμπληρώνει.
«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να προβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό τον λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι όχι ιδιαίτερα έξυπνοι συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στην Huffington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια: