ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Oλοι στο περιπτερο για Ελευθεροτυπία


eleutherotypia

Η Ελευθεροτυπία στους εργαζόμενους με δικαστική βούλα

Πελώρια νίκη των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας στη σημερινή δίκη επί της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η επιχείρηση ζήτησε αναβολή. Οι εργαζόμενοι άσκησαν κύρια παρέμβαση: να μην υπαχθεί η επιχείρηση στο άρθρο 99. Το δικαστήριο, με τριμελή σύνθεση, δέχθηκε το αίτημα της αναβολής, αλλά έλαβε υπόψιν του την κατάσταση των δημοσιογράφων και ουσιαστικά ακύρωσε την επιδίωξη της εργοδοσίας για στάσεις πληρωμών.

΄Ορισε το δικαστήριο ως ημερομηνία συζήτησης της αίτησης την 7η Μαρτίου, αλλά έως τότε αποφάσισε:
- τη δέσμευση του τίτλου της εταιρείας, δηλαδή του τίτλου "Ελευθεροτυπία" και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
- την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας και για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν χρήματα.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι δικηγόροι της ιδιοκτησίας της εφημερίδας ζήτησαν να εκδικαστεί η αίτηση, αν και αρχικά ήταν εκείνοι που ζήτησαν την αναβολή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση έχει καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές της για διακανονισμό του χρέους, όχι όμως και με τους εργαζομένους τους, στους οποίους, στις συνεχείς τους οχλήσεις, δεν εξωτερίκευε σκέψεις και προθέσεις.                                                                                                            
Νωπό, χθεσινοβραδινό, ήταν και το επεισόδιο που είχε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Πάνος Σώκος με την Κύρα Αδάμ, διευθυντή της καθημερινής έκδοσης και εκ των απορρήτων της Μάνιας Τεγοπούλου. Είναι χαρακηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην άλλοτε κραταιά εφημερίδα.                                                                                                                                                                                                                          
Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα. Η εργοδοσία έχει μπροστά της δύο δρόμους:
1. Να συζητήσει με τους εργαζόμενους, να καταθέσει το σχέδιό της για τη σωτηρία της επιχείρησης και φυσικά να πληρώσει τους 6 μήνες που τους έχει απλήρωτους ή
2. Να πάει σε πτώχευση, με την εκποίηση του τίτλου και των περιουσιακών στοιχείων - εκποίηση η οποία το πρώτον θα αφορά στους εργαζόμενους.                                                                                                                                                               
Γνωρίζοντες τα πράγματα ισχυρίζονται ότι υπάρχει και τρίτος δρόμος: να αναγκασθεί να πουλήσει και να συζητήσει επί της ουσίας τις προτάσεις αγοράς που υπάρχουν, μία από τις οποίες είναι αυτή του Αντώνη Δελατόλα. ΄Εως τώρα το δρόμο αυτόν τον απέκλειε σε κάθε της συζήτηση η Μάνια Τεγοπούλου.                                                                                                                                                                                                     
Σήμερα, Τετάρτη, κυκλοφόρησε και το απεργιακό φύλλο των εργαζομένων, το οποίο εξαντλήθηκε «άμα τη εμφανίσει». Δεν έχει υπογραφές των εν ενεργεία δημοσιογράφων γιατί υπήρχε νομικό πρόβλημα, αλλά είναι μία πλήρης Ελευθεροτυπία.                                                                                                                                       
Πηγή: Northpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: