ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Εστειλαν φρουρά στα εξοχικά των βουλευτών


Μια ανάρτηση στο διαδίκτυο "τρέλανε” την ΕΛΑΣ

Μια ανάρτηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο facebook κινητοποίησε τις υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ήταν το μήνυμα που έγραψε στον «τοίχο» της μια γυναίκα -όπως τουλάχιστον εμφανίζεται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης – μέσα από το οποίο η χρήστης καλούσε τους υπόλοιπους χρήστες και φίλους της στο facebook να... συσπειρωθούν προκειμένου να επιτεθούν σε πολιτικά γραφεία και σε σπίτια βουλευτών, υπουργών και γενικότερα πολιτικών.

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα που εστάλη πριν λίγες ημέρες και πριν τη ψήφιση του μνημονίου φόβισε την ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία με επείγον σήμα της προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας και του Ηρακλείου ζητούσε τη λήψη έκτακτων μέτρων, δηλαδή τη φύλαξη όλων των πολιτικών γραφείων αλλά και των σπιτιών των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου στο σήμα που έστειλε προς τα αστυνομικά τμήματα του Ηρακλείου ανέφερε και το ηλεκτρονικό μήνυμα της άγνωστης γυναίκας που ουσιαστικά κινητοποίησε την Αστυνομία και το οποίο είχε εντοπίσει λίγα 24ωρα πριν εξειδικευμένος στη σύγχρονη τεχνολογία αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας της Αθήνας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή τη φορά αστυνομικοί περιφρουρούσαν τα σπίτια των πολιτικών που βρίσκονται ακόμη και σε μακρινά χωριά, στα οποία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν κατοικούν, αλλά τα επισκέπτονται σπανίως.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση Ηρακλειώτη βουλευτή ο οποίος κατάγεται από χωριό του Ηρακλείου όπου βρίσκεται και το πατρικό του σπίτι, το οποίο ο ίδιος επισκέπτεται όταν έχει ελεύθερο χρόνο και κυρίως την περίοδο των εορτών και το καλοκαίρι. Κι όμως το σπίτι αυτό κλήθηκαν να το περιφρουρούν αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι απέχει αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και ήταν βέβαιο εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν παρατράγουδα. Οι αστυνομικοί κλήθηκαν επίσης να προσέχουν τα σπίτια και τα γραφεία ακόμη και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων στα οποία δεν είχαν εκφραστεί καν φόβοι για επικείμενες επιθέσεις από αγνώστους.

Την ίδια ώρα προκαλούν αλγεινή εντύπωση δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία, η Αστυνομία στην Αθήνα γνώριζε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για εκτεταμένα επεισόδια προχθές το βράδυ στην Αθήνα, όμως δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα αυτά υπήρχαν πληροφορίες για σχέδιο εμπρησμών, μέχρι και για χρήση όπλων από κουκουλοφόρους, αλλά η ΕΛΑΣ δεν έλαβε κανένα αποτρεπτικό μετρο.

«Ουσιαστικά άφησε περίπου 1.000 αντεξουσιαστές, χωρισμένους σε πέντε βασικές ομάδες κρούσης, να πυρπολήσουν και να προκαλέσουν ζημιές σε περίπου 150 κτίρια στην Αθήνα, 40 από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε τράπεζες, καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Κοραή, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Αθηνάς και αλλού. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν μέχρι τον Κεραμικό, τις παρυφές του Αγίου Παντελεήμονα, το Μετς , την Πλάκα, τα Εξάρχεια και τους Αμπελόκηπους, σε μια ακτίνα τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Επιπλέον έγινε πλιάτσικο σε δεκάδες καταστήματα της Αθήνας.

Η εικόνα της Αθήνας παρέπεμπε το βράδυ της Κυριακής σε μέρες της 6ης Δεκέμβρη 2008. Η ΕΛ.ΑΣ εστίασε το ενδιαφέρον της στην προστασία του Κοινοβουλίου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων, αφήνοντας τις ομάδες των κουκουλοφόρων σχεδόν ανενόχλητες να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, κυρίως από την επαρχία, είχαν μείνει αδρανείς μέσα στο Ζάππειο για να παρεμποδιστεί κυκλωτική κίνηση διαδηλωτών με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου και το Κοινοβούλιο. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το όχημα ρίψης νερού, που έχει αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο προ διετίας έναντι περίπου 500.000 ευρώ, βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μέσω των ασυρμάτων ζητούσε αργά το βράδυ της Κυριακής μαζικές προσαγωγές υπόπτων από την περιοχή της οδού Αθηνάς, όταν οι καταστροφές πια είχαν ολοκληρωθεί.

Η μοναδική κίνηση των αστυνομικών ήταν να απωθήσουν τη βασική ομάδα αντεξουσιαστών από την πλατεία Συντάγματος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πώς θα αντιδρούσε και πώς θα απέτρεπε επεισόδια και βανδαλισμούς στις γύρω περιοχές.

Ακόμη και όταν τα επεισόδια έφταναν στην οδό Αθηνάς, στην Ομόνοια, στα Εξάρχεια, οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν στατικές πέριξ της πλατείας Συντάγματος και όχι στην προσπάθεια καταδίωξης των κουκουλοφόρων. Ετσι λοιπόν, η κατάσταση βρέθηκε γρήγορα εκτός ελέγχου, αφού οι κουκουλοφόροι άφηναν πίσω τις πολυδιασπασμένες ομάδες των ΜΑΤ και είχαν τα χρονικά περιθώρια να πυρπολούν και να καταστρέφουν δεκάδες κτίρια.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ επικρατούσε χάος, αφού από παντού έφταναν πληροφορίες για νέες εφόδους και καταστροφές των αντεξουσιαστών χωρίς καμιά αποτρεπτική ικανότητα.

Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει δυσφορία σε ανώτατα στελέχη στη λεωφόρο Κατεχάκη, αφού φανερώνει ότι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για αποτροπή των επεισοδίων απέτυχε παταγωδώς.” αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: