ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η κριτική της Guardian για τους... Χρυσοχοΐδη και Άδωνι Γεωργιάδη


Adonis-Georgiadis-23Για τον ανασχηματισμό και την πορεία της δικομματικής συγκυβέρνησης αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian ο οποίος τονίζει ότι «αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τους απεργούς ναυτικούς και οδηγούς τρόλεϊ, τις συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και την κατάλληλη προετοιμασία για τις συνομιλίες με τους δανειστές οι οποίοι κρατούν τη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία «όρθια».

Στο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι κινητοποιήσεις δεν τελειώνουν για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς πάντα υπάρχει το «καυτό» ζήτημα της ΕΡΤ, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τις «συντάξεις πείνας» και τις περικοπές στο σύστημα υγείας, σε σημείο που να απειλείται με κατάρρευση.

Η εφημερίδα σημειώνει πως για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, τόσα ανοικτά μέτωπα θα «παρακινούσαν μια απάντηση η οποία θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια διαχείριση κρίσης. Στην Ελλάδα ωστόσο αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα».

Συνεχίζοντας, o Guardian διερωτάται εάν με τον ανασχηματισμό ο οποίος «έχει καθυστερήσει υπερβολικά» θα μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. «Είναι κάτι σαν deja vu η νέα κυβέρνηση» σημειώνεται για το λόγο πως τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν αποτελούν μια «ανακύκλωση παλαιών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία έχουν ήδη δοκιμασθεί και έχουν δείξει δισταγμούς στις μεταρρυθμίσεις. Πώς μπορούν να βοηθήσουν λοιπόν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της;» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η κριτική της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται και σε δύο πρόσωπα: Τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. «Ο Χρυσοχοΐδης ο οποίος ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι όταν παραδέχθηκε ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο με τους ιδιαίτερα επαχθείς όρους που συμφώνησε η Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ», ενώ για τον κ. Γεωργιάδη αναφέρει: «Η τοποθέτηση του Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας -μια από τις πιο ''ευαίσθητες'' θέσεις, έχει προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις. Ο Γεωργιάδης, ο οποίος είναι ένας συντηρητικός εξτρεμιστής ασχολείται περισσότερο με την εκπομπή που παρουσιάζει στην οποία εξυμνεί την ένδοξη εποχή της Αρχαίας Ελλάδας».

«Και οι δύο είναι ενδεικτικές περιπτώσεις μιας συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας, η οποία θυμίζει περισσότερο κίνηση ισορροπίας. Για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα μπήκε στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία, υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση ότι η χώρα είναι στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία απλά αγοράζει χρόνο».

Το δημοσίευμα κλείνει υποστηρίζοντας πως «ελάχιστοι πιστεύουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα επανακάμπτει», ενώ θεωρεί πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα είναι «να ξεχαστούν τα χρέη της μέσω ενός από μηχανής Θεού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: