ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνελήφθη στην Τουρκία ένα από τα σύμβολα της εξέγερσης: Ο ακίνητος άνθρωπος


9C807B4D11740A8DAA7A47D76BB65549Η κίνηση του να σταθεί ακίνητος  συγκίνησε τόσο πολύ τους συμπολίτες του, που μέσα σε λίγα λεπτά, δημιουργήθηκε στο twitter hashtag με τη λέξη #duranadam.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του και οι αγανακτισμένοι Τούρκοι χρήστες των social media, έφτιαξαν αυτή τη φωτογραφία, με το εύλογο ερώτημα "Ήξερες ότι μπορείς να συλληφθείς, επειδή στέκεσαι ακίνητος στην Τουρκία;".
Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε στις 2 σήμερα το πρωί αρκετούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ερντέμ Γκιουντούζ, ο οποίος από τις έξι χθες το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιούσε παθητική διαμαρτυρία και στεκόταν όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.
Στην αρχή, δεν προσήχθη ο Γκιουντούζ, ο οποίος, όμως, αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαμαρτυρία του. Λίγο αργότερα συνελήφθη.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν για τον Ερντέμ Γκιουντούζ, ότι σκόπευε να συνεχίσει τη διαμαρτυρία του για ένα μήνα.

Η διαμαρτυρία του, έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω κοινωνικών μέσων με τον τίτλο «standing man».

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, τον προσέγγισαν αστυνομικοί που βρίσκονται στην πλατεία. Έκαναν έρευνα στον σάκο που έχει δίπλα του και όταν είδαν ότι ο σάκος περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

Ωστόσο από τα μεσάνυχτα, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος γύρω του ενώ δημιουργήθηκε και σχετική ιστοσελίδα (duranadam.com) όπου εμφανίζονται φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία.

Ετσι, μετά την φωτογραφία της «Γυναίκας με τα Κόκκινα» στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης —θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων— που οι αστυνομικοί της ρίχνουν δακρυγόνα στο πρόσωπο, τώρα το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα του νεαρού άνδρα, ο οποίος χθες Δευτέρα στάθηκε ακίνητος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και έγινε ως εξ αυτού το δημοφιλέστερο πρόσωπο στο Twitter.

Ο Ερντέμ Γκουντούζ πραγματοποίησε οκτάωρη σιωπηλή διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ κι ενέπνευσε εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: