ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στουρνάρια και Τρελαντώνηδες


Πρόσωπα της ΕΡΤ. Photo: M. Μυρίλλας @fosphotos.com
Το πρόβλημα με την ΕΡΤ είναι οι άσχετοι. Πάντα αυτό ήταν. Στις άσχετες διοικήσεις, τα άσχετα βύσματα, στους άσχετους τουρίστες, τους άσχετους κομματάρχες, πρόσθεσαν τώρα κι έναν άσχετο δικαστή και ήρθε το γλυκό κι έγινε τριμπούρδελο, που έγραψε και η φίλη μου η κυρία Ντέπυ Γκολεμά στο φέις μπουκ - κι έψαχνα τη λέξη, ευχαριστώ.
Μια ζωή ρώσικη ρουλέτα ο «τέταρτος όροφος»: Με τους φερμένους προέδρους, παραπροέδρους, συμβούλους και διευθυντές. Τι ζωάκι θα δεις πίσω από την πόρτα; Δεν ήξερες ποτέ, ήταν Kίντερ έκπληξη. Μπορεί να σου έβγαινε ο «από πάνω» νορμάλ και συμπαθητικός (συμπαθητικός αρχηγός στην ΕΡΤ ήταν αυτός που παραδεχόταν την ασχετοσύνη του κι άφηνε τον κόσμο να δουλέψει). Μπορεί όμως να σου έβγαινε και ξερόλας ή βλαμμένο ή κομπλεξάρας, ή all of the above, δεν υπήρχε πρόβλημα σ΄ αυτό.
Δεκαεφτά χρόνια ήμουν εκεί: Ελάχιστοι διοικούντες γνώριζαν, ή ήθελαν να μάθουν τηλεόραση, κι ακόμα λιγότεροι γνώριζαν από τηλεοπτικά ήθη και νόμους. Υπάρχουν και αυτοί... Ο πρώτος, ο απαράβατος, ο και χαζός να είσαι, τον αντιλαμβάνεσαι, είναι ένας: «Ποτέ μαύρο».
Ο Καλημέρης. Ο μόνος άνθρωπος που όταν έπεσε (ή του έριξαν) «μαύρο», στην Ολυμπιακή μετάδοση, παραιτήθηκε επί τόπου και ξερά. Ούτε μα, ούτε μου, ούτε με πονάει η καράφλα μου. Διότι ήταν σχετικός, δεν κούρευε φίδια.
Νόμος: Απαξ και στο εκράν πέφτει «μαύρο» ή στο ράδιο μούγκα, πας σπίτι σου.
Τα μαύρα είναι για τις χήρες.
Άσχετοι. Δώστε την ΕΡΤ στον κόσμο της. Τους τεχνικούς της, τους παραγωγούς της, τους ανθρώπους που την κρατούσαν στον αέρα με πατέντες, με προσωπικές θυσίες, με κουτσουρεμένες υγείες, για να παίζετε τα παιχνίδια σας και να εξοφλείτε τις υποθήκες σας.
Τώρα που στέγνωσαν τα λεφτά και δεν σας παίρνει για ρουσφέτια, μίζες και γκομενίτσες, τώρα ανακαλύψατε ότι δεν σας κάνει η ΕΡΤ; Και είναι άντρο διαφθοράς; Ντροπή σας, διεφθαρμένοι.
Ντροπή σας, που άμα σας δείξουν μια μονταζιέρα νομίζετε ότι είναι σιδερώστρα. Θέλετε να καλέσετε και το BBC... να σας παρέχει τεχνογνωσία, μαντάμ Σουσούδες. Τον ψυχίατρο του BBC να καλέσετε, να σας περάσει ζουρλομανδύα. Τρελαντώνηδες. Όλοι σας.
Κόμματα και κομματάρχες, πληγή της χώρας, αγιάτρευτη: Πετάξατε όχι δυόμιση, αλλά τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους στα σκυλιά: Χίλιοι άνθρωποι έχουν φύγει από την ΕΡΤ μέσα σε τρία χρόνια, το ένα τέταρτο του δυναμικού της. Επειδή ήταν συμβασιούχοι; Τι ήταν αυτοί; Ζώα;
Η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν έχει καμιά σχέση με τη λογιστική σας τρύπα και τις μνημονιακές δοσοληψίες σας. Χρηματοδοτείται από τους Ελληνες πολίτες στους οποίους με το κλείσιμό της, κάνετε οικονομία... τέσσερα ολόκληρα ευρώ το μήνα - ανά νοικοκυριό. Μας υποχρεώσατε, δεν έχω λόγια. Βρε, άντε κόψτε κανένα χαράτσι που έχετε αφηνιάσει τον κόσμο στους φόρους και αφήστε τα χουβαρδαλίκια....
Η κρατική ραδιοτηλεόραση γονάτισε από μια σειρά παναχρήστων διοικήσεων και γραφειοκρατικών τυμπανισμών -που γίνονταν με τα δικά σας κριτήρια- τα κομματικά. Ολοι σας, σε όλο το φάσμα του τόξου, είστε υποκριτές, όλοι τη χρησιμοποιήσατε. Και τώρα πάτε φιρουλί-φιρουλά στα γραφεία σας, παίρνετε τους μισθούς σας, ενώ κόβετε το ψωμί απεγνωσμένων ανθρώπων. Και κάνετε και τους μάγκες, από πάνω, τους Τιμωρούς με τη Σπάθη. Ωραίοι τιμωροί. Που ανάμεσα στον Ηλία Μαμαλάκη και την Ανθή Σαλαγκούδη επιλέξατε την Ανθή Σαλαγκούδη. Που δεν μου φταίει σε τίποτα η δεσποσύνη, είναι και όμορφη, την πήραν τώρα τζάμπα τα σκάγια: Αλλα ειλικρινά, όσοι αντέχετε και διαβάζετε αυτή την αφόρητη μπαναλιτέ που έγραψα για κείμενο: Εσείς, ποιον θα επιλέγατε;
Δεν είναι πυρηνική φυσική.
Ασχετοι.
Σας βαρέθηκα. Ολους. Ανεξαιρέτως. Η μόνη μου αλληλεγγύη είναι με τους συναδέλφους μου. Τους ανθρώπους που παράγουν πρόγραμμα. Μην τα χώσω τώρα και στους άλλους τους μαυρόφιλους, τα κομματικά εκζέματα: Οχι που θα κολώσω. Δύο χρόνια στην Αστραλία, τσουρέκια μας τα κάνατε με τις απεργίες: Σαρανταοκτώ χώρες στέλνανε σα μαλάκες τα δελτία τους κάθε μέρα, να βλέπουν δωρεάν οι μετανάστες τους: η Ελλάδα, πιο έξυπνη, έκανε απεργία. Της πέφτανε βαριά τα βελανίδια που τρώνε οι κουτόφραγκοι.
Ασχετοι.
Τηλεόραση και ραδιόφωνο σημαίνει πρό-γρα-μμα, κυρ δικαστά μου. Τι να κάνει ο Στουρνάρας, να βάλει ένα δορυφορικό πιάτο-καπέλο, να μπει στην πρίζα και να αρχίσει να τραγουδάει τον "Τσοπανάκο"; Πρόγραμμα διέταξες άμεσα να εκπέμψει; Μα ήδη εκπέμπει από καμιά σαρανταριά ιστότοπους και γράφει πάνω «ΕΡΤ», Ελληνική-Ραδιοφωνία-Τηλεόραση.
Δεν είναι πυρηνική φυσική: Βλέπεις μπροστά σου ένα κουμπί που λέει ΟΝ;
Πάτα το, χριστιανέ μου!
Τι δεν καταλαβαίνεις;

Rika Vagiani

Δεν υπάρχουν σχόλια: