ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Επιμένει ο Βαρώτσος για το ΒΑΝ: «Τώρα ξέρουμε πότε θα γίνει σεισμός»

286varotso

Δύο μέρες μετά τα 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αθήνα, με το επίκεντρο στα 22 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βαρώτσος, μίλησε σε φοιτητές και συναδέλφους του καθηγητές για την εξέλιξη της μεθόδου ΒΑΝ ως προς την αποτελεσματικότητά της στην πρόβλεψη των σεισμών.

Όπως αποκάλυψε, από τις 30 Ιανουαρίου του 2013 στη βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων του πανεπιστημίου Cornell μπορεί κάποιος να βρει αν θέλει την αναφορά προσεισμικών σημάτων της ομάδας ΒΑΝ που αντιστοιχούσε στον επερχόμενο σεισμό που ξύπνησε την περασμένη Τρίτη την Αθήνα με επίκεντρο τη Λούτσα. Τα προσεισμικά σήματα κατέγραψε ο σταθμός του ΒΑΝ στη Λαμία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε οι προβλέψεις αναρτώνται στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου και στη συνέχεια δημοσιεύονται σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σεισμός του Αιγίου το 1995. Ο καθηγητής θυμάται: «Εμείς ξέραμε τι θα συμβεί». Την επόμενη ημέρα του σεισμού, οι «Times» δημοσίευσαν άρθρο, το οποίο έκανε αναφορά στα θύματα ενός σεισμού που είχε προβλεφθεί.

Όσο για το πώς μπορεί να προβλεφθεί η χρονική στιγμή που θα γίνει ένας σεισμός πέρα από το επίκεντρο και το μέγεθός του, ο κ. Βαρώτσος μίλησε για αυτό στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

«Το σήμα το έχουμε μήνες πριν συμβεί ένας σεισμός, αλλά προσπαθήσαμε να έρθουμε πιο κοντά στην εκδήλωσή του με τη θεωρία του Φυσικού Χρόνου, που είναι μια νέα άποψη για το χρόνο, την οποία πρότεινε η ομάδα μας». Παραπέμπει μάλιστα σε μια παράμετρο με την ονομασία Κ1.

Η παράμετρος αυτή είναι που μαρτυρά σύμφωνα με τον καθηγητή πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από ένα σεισμό. «Όταν η παράμετρος αυτή φτάσει στην τιμή 0,070 πλησιάζουμε στο κρίσιμο σημείο, που σημαίνει ότι τότε είναι θέμα ημερών να εκδηλωθεί σεισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: