ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Το περιοδικό Foreign Policy εχει ως εμπρηστή τον "ηρωα" της Ευρώπης;

Foreign Policy: 13 τρόποι για να σωθεί η παγκόσμια οικονομία. Δείτε τον εμπρηστή…

Το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου 2012 του Foreign Policy, που μόλις κυκλοφόρησε… To σημείωμα του εκδότη αναφέρει: “ΤΟ ΣΠΙΤΙ καίγεται. Πάνε τρία χρόνια και βάλε από το ξεκίνημα αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ακόμα οι παγκόσμιοι πυροσβέστες φαίνονται να είναι απασχολημένοι με το πώς θα πολεμήσει ο ένας τον άλλο, την ώρα που προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες. Τουλάχιστον εδώ στο FOREIGN POLICY κάπως έτσι μας φαίνονται τα πράγματα, οπότε δε μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να προσκαλέσουμε έναν από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, τον Στέφεν Κρόνινγκερ, για να κάνει μια προσπάθεια να απεικονίσει αυτό το παρανάλωμα του πυρός της παγκόσμιας οικονομίας που είχαμε στο μυαλό μας, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για εξώφυλλο στο περιοδικό. (Ναι, αυτός με το σπίρτο είναι ο γνωστός Γιώργος Παπανδρέου από την Ελλάδα)”….
Ο Γιώργος Παπανδρέου απεικονίζεται ως εμπρηστής της παγκόσμιας οικονομίας (όπως ακριβώς το αναφέρει με διακριτικό τρόπο το σημείωμα του εκδότη στην παραπάνω παρένεθση), ο οποίος κρατώντας ένα σπίρτο και ένα ipad βάζει φωτιά στο παγκόσμιο σπίτι. Οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν – προσέξτε τα χαρακτηριστικά σημεία του καθενός- ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ με έναν πυροσβεστήρα στα χέρια προσπαθεί μήπως καταφέρει και κάνει κάτι.
Στο εσωτερικό του περιοδικού ακολουθούν 13 άρθρα – “λύσεις” για να σωθεί η παγκόσμια οικονομία, με τίτλους:
1. Σβήστε το παγκόσμιο χρέος, P. Kedrosky
2. Δώστε σε όλους δουλειά, D. Coyle
3. Βρείτε καλύτερα στατιστικά στοιχεία, P. Saffo
4. Κόψτε τις αμυντικές δαπάνες, B. Frank
5. Διεγείρετε τον πληθωρισμό. Τώρα!, M. Chinn & J. Frieden
6. Ξοδέψτε 1 τρισ. δολάρια ως επένδυση στο μέλλον, J. Yifu Lin
7. Αυξήστε το κατώτατο ημερομίσθιο. Πολύ! , James K. Galbraith
8. Σκεφτείτε μικρά, V. Wadhwa
9. Εξημερώστε το παγκόσμιο τρελό νομισματικό σύστημα, D.M. Smick
10. Αγοράστε περισσότερα γιότ, R.H. Frank
11. Γίνε υγιής, γίνε πλούσιος, E. Dyson
12. Χτίστε πράσινες πόλεις, Α. Steffen
13. Κάντε διακοπές, D.C. Dennett
Εκτός από την προηγούμενη σειρά άρθρων, υπάρχει ένα ακόμα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο με τίτλο:
“Η ευρω-κρίση δεν έχει στην πραγματικότητα να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει μόνο με τη φαντασίωση του ότι υπάρχουν Ευρωπαίοι.”, του G. Harding.

Δεν υπάρχουν σχόλια: