ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ανίκανες οι εφορίες να εισπράξουν τα χρέη

Στον αέρα βρίσκεται η είσπραξη κρατικών εσόδων καθώς, όπως επιβεβαιώνει και η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό, η λειτουργία της συντριπτικής πλειονότητας των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών είναι προβληματική.
Αμέλεια στη βεβαίωση χρηματικών καταλόγων που αφορούν είσπραξη χρεών, σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη βεβαιωθέντων οφειλών, μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων αλλά και εκκρεμείς δηλώσεις φορολογίας και ΕΤΑΚ παλαιότερων ετών περιλαμβάνονται στα ευρήματα των ελέγχων που διενήργησε ο γενικός επιθεωρητής.
«Εχει διαπιστωθεί ότι οι ΔΟΥ όλης της επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση για το 2010, η οποία παραδόθηκε χθες στον Πρωθυπουργό από τον γενικό επιθεωρητή Λέανδρο Ρακιντζή.
Αδικαιολόγητα υψηλό χαρακτηρίζεται το ποσοστό βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αυτό φτάνει για παράδειγμα στο 88,85% επί των προϋπολογισθέντων εσόδων για τη ΔΟΥ ΙΣΤ' Αθηνών, στο 94% για τη Χρυσούπολης, στο 91,5% για τη Β' Λάρισας, στο 78,98% για τη Γ' Λάρισας, στο 75,95% του Πύργου και στο 67,66% των εσόδων για τη ΔΟΥ Μυτιλήνης.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Παράλληλα, βρέθηκαν 18.119 φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος παλαιότερων ετών, οι οποίες εκκρεμούν ακόμη για εκκαθάριση. Μεταξύ αυτών 4.422 εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 2.000 στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενώ εκκρεμούν στις εφορίες Α' Ηρακλείου Κρήτης 1.900 δηλώσεις, Ζ' Θεσσαλονίκης 1.500, Δ' Πειραιά 1.100 και Α' Λάρισας 1.050.
Αντιστοίχως, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν προς επεξεργασία 7.165 δηλώσεις ΕΤΑΚ, όπως 1.709 στη ΔΟΥ Α' Ηρακλείου Κρήτης και 815 στη Ζ' Θεσσαλονίκης. «Περαιτέρω οι περισσότερες από τις ΔΟΥ δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009» αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ. Στις υπόλοιπες διαπιστώσεις του γενικού επιθεωρητή συγκαταλέγονται για άλλη μία χρονιά τα προβλήματα σε υπηρεσίες περιβάλλοντος και λειτουργίας πολεοδομιών, αλλά και της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: