ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μεχρι και οι Τουρκοι βλέπουν οτι ο ήλιος και ο αέρας θα σωσουν την Ελλάδα

Ο Κεμάλ Ντερβίς μιλά για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση


Ο Κεμάλ Ντερβίς μιλά για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Κεμάλ Ντερβίς, Αντιπρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος πολιτικής Brookings και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της, το 2001, αναφέρετε στο θέμα της Ελλάδας.
«Η θάλασσα, τα πλοία και η ηλιακή ενέργεια θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να βγει από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την Ελλάδα που τονίζουν ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματά και οι δαπάνες. Η πραγματική βελτίωση της οικονομίας όμως θα έρθει με την ανάπτυξη και την προσφορά νέων ευκαιριών εργασίας»
Αποτέλεσε τον «τσάρο» της γειτονικής χώρας στη δύσκολη περίοδο προ ολίγων ετών όπου είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και συζητήθηκε ως ένας από τους υποψήφιους για να αναλάβει τη θέση του Στρος Καν στην κεφαλή του Ταμείου. Θεωρήθηκε ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του τουρκικού θαύματος που τώρα καλπάζει με φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο ίδιος, το 2001 όταν και η Τουρκία είχε ουσιαστικά «χρεοκοπήσει», έκανε εντός 1,5 έτους όλες τις δομικές αλλαγές και έφερε την ανάπτυξη στη γειτονική χώρα. Τονίζοντας τη σημασία της ηλιακής και αιολικής ενέργειας που «είναι άφθονες στη χώρα», ο Ντερβίς κλείνει το άρθρο του με τη συμβουλή ότι «η Ελλάδα και οι φίλοι της, το χρόνο που σπαταλούν για να φροντίσουν να κάνουν κάποιες βελτιώσεις στον τρόπο πληρωμής των χρεών, πρέπει να τον αφιερώσουν και στη στρατηγική της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόσθεσμης ανάπτυξης»!
Κάθε φορολογικό μέτρο και κάθε μέτρο στο σκέλος των δαπανών πρέπει να αναλύεται σε σχέση με την επίπτωση που έχει στην ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει, τονίζει, ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού, ούτε ότι είναι η ώρα για γενικευμένες φορολογικές μειώσεις, όπως υποστηρίζει η Αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα, προσθέτει, πρέπει να επιτύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα τη φέρει σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση έναντι των ξένων πιστωτών της. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης των εργαζομένων, η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, η μείωση του κόστους για την απασχόληση, φορολογικές αυξήσεις σε πολυτελή κατανάλωση σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα για τις προσλήψεις και η έξυπνη στόχευση των κοινωνικών δαπανών είναι μέτρα που μπορούν να κάνουν το πακέτο πολιτικής όσο είναι δυνατό πιο φιλικό στην ανάπτυξη.

Η ελληνική Κυβέρνηση, αναφέρει, έχει ήδη πάρει μέτρα για την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξετάζει πολλές από τις παραπάνω δυνατότητες, αλλά ο κ. Ντερβίς αναφέρει ότι το σχεδόν αποκλειστικό επίκεντρο των εταίρων της Ελλάδας ήταν η λήψη φορολογικών μέτρων και μέτρων μείωσης των δαπανών, χωρίς να εξετάζουν ταυτόχρονα την επίπτωσή τους στην ανάπτυξη. Ο κ. Ντερβίς αναφέρει ότι στήριξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έρθει μέσω πρόσθετων κοινοτικών πόρων και μέσω της ανακατανομής και εμπροσθοβαρούς χρήσης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, με τους οποίους πρέπει να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και των υποδομών.

Κεντρικό ρόλο και στη μελλοντική ανάπτυξη θα έχει ο τουρισμός υψηλής ποιότητας που θα συμπληρώνεται από περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, παραθεριστικές κοινότητες για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε πλεονεκτικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: