ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οτι αναπτύσεται παγκοσμίως στην Ελλάδα έρχεται 50 χρόνια μετά και υπερτιμημένο

Σε αγορά-μαμούθ εξελίσσονται παγκοσμίως οι νανοτεχνολογίεςΣε αγορά-μαμούθ εξελίσσονται παγκοσμίως οι νανοτεχνολογίες

«Σκοντάφτει» η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα

Στο 1 τρισ. ευρώ αναμένεται το μέγεθος της αγοράς νανοτεχολογίας μέχρι το 2018, αλλά στην Ελλάδα... ακόμη περιμένουμε. Σε αγορά-μαμούθ, της τάξης του 1 τρισ. ευρώ παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχει εξελιχθεί μέχρι το 2017-2018 ο κλάδος της νανοτεχνολογίας.

Εντός του ιδίου χρονικού ορίζοντα, το μέγεθος της αγοράς των νέων οργανικών υλικών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30-40 δισ. και των φωτοβολταϊκών νέας γενιάς τα 10 δισ. Εξάλλου, μέχρι το 2025, η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών και υλικών θα... κοντράρεται, πλέον, ευθέως με εκείνη των συμβατικών προϊόντων του είδους, προσεγγίζοντας τα 250-300 δισ. ευρώ!

Οι νανοτεχνολογίες μπορεί να βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, αλλά διεισδύουν σε όλους τους τομείς. Παρότι θα αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία ανάκαμψης για την Ελλάδα, η ανάπτυξή τους στη χώρα μας «σκοντάφτει», στην έλλειψη ρευστότητας, το ακατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, την ανεπαρκή σύνδεση έρευνας-παραγωγής και τις καθυστερήσεις στη δημιουργία σημαντικών υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: