ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι αξιολογήσεις των οίκων αλλάζουν τη γαλλική πρόταση

Νέα πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κ.α.) στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας έβαλε στο τραπέζι των σημερινών σχετικών συζητήσεων στο Παρίσι η Γερμανία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Άσμουσεν, οι αλλαγές αυτές προτείνονται δεδομένου ότι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι το γαλλικό σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Στο μεταξύ, στο Παρίσι βρέθηκε σήμερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Insider TV του πρακτορείου Reuters, o Άσμουσεν σημείωσε πως το μοντέλο που προτάθηκε από ορισμένες γαλλικές τράπεζες παραμένει καλή βάση συζήτησης, αλλά δεδομένου ότι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές, όπως η ανταλλαγή ομολόγων. Σύμφωνα με το Γερμανό υφυπουργό, οι σχετικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως στο Παρίσι συζητούνται σήμερα μία σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών της αρχικής γαλλικής πρότασης και επιλογών που αφορούν στην επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανότερο να επιτύχει, αν συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο για την απόσυρση του ελληνικού χρέους μέσω οργανωμένων επαναγορών του. Ένα ταμείο επαναγοράς με κεφάλαια, για παράδειγμα, 50 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της κατά 20%, είπε ο Αμερικανός επικεφαλής του IIF, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 400 από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες στον κόσμο.
Στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 20 τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, σύμφωνα με το IIF, που είναι και ο διοργανωτής της συνάντησης. Ο κ. Νταλάρα πρόσθεσε ότι η επαναγορά του χρέους θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, αν ήταν εμπροσθοβαρής, επειδή το χρέος θα μπορούσε να αγορασθεί πιο φθηνά και σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Σε σχέση με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ο κ. Νταλάρα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή για να μην υποβαθμισθεί η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, καθώς πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Το ίδιο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις ανώνυμου Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ότι η Γερμανία αναβιώνει την πρόταση που είχε κάνει πριν από ένα μήνα για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα. Η πρόταση είχε απορριφθεί, καθώς η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε χρεοκοπία από τους οίκους, αλλά επανέρχεται μετά την προειδοποίηση από τους οίκους ότι και η γαλλική πρόταση θα οδηγούσε επίσης σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η υποβάθμιση στην κατηγορία της χρεοκοπίας θα ήταν σύντομη στην περίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων των ιδιωτών.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σήμερα την ανάγκη «να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης» και «να περιορίσουμε την επιρροή τους», την επομένη μιας υποβάθμισης από τον οίκο Moody's της αξιολόγησης του χρέους της Πορτογαλίας.
ISDA: Η ανταλλαγή ομολόγων δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το γενικό σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), Ντέiβιντ Τζιν, η μετακύλιση ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων πιθανώς δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Η International Swaps and Derivatives Association είναι ο αρμόδιος οργανισμός που πιστοποιεί πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός και αντιπροσωπεύει 800 μέλη σε 56 χώρες, ανάμεσα στα οποία τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματοοικονομικοί οίκοι, κ.ά.
Εφόσον η ISDA κρίνει ότι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν θα ενεργοποιηθούν, ακόμα και αν η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου υποβαθμιστεί στην κατηγορία της «περιορισμένης» ή «επιλεκτικής» χρεοκοπίας. Τα CDS ενεργοποιούνται σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών (του επιτοκίου ή του ονομαστικού κεφαλαίου), αναδιάρθρωσης, παύσης ή αναβολής πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: