Μια βραδυφλεγής βόμβα βρισκόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, έτοιμη να απασφαλιστεί και τινάξει στον αέρα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Συνολικά 34 κοντέινερ με ληγμένα πυρομαχικά που είχαν κατασχεθεί πριν 10 χρόνια και βρίσκονταν σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο, άρχισαν να ξεπακετάρονται και να «τακτοποιούνται» υπό τον φόβο μιας μεγάλης έκρηξης, ανάλογης και μεγαλύτερης ίσως με αυτή της ναυτικής βάσης «Ευ. Φλωράκης» στην Κύπρο.
Οι διαδικασίες φυσικά ξεκίνησαν αμέσως μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί που προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων.
Στις ίδιες εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μέρος των 680 τόνων εκρηκτικών που είχαν δεσμευτεί το 2003 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας από το πλοίο με σημαία Κομόρες «Baltic Sky».
Γιατί άραγε οι υπεύθυνοι άρχισαν τη διαδικασία αποθήκευσης μετά την τραγωδία της Κύπρου; Θυμήθηκαν μετά από 10 χρόνια ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι;
Η απόφαση να βγουν τα πυρομαχικά από τα κοντέινερ και να ακολουθηθεί μια πιο αυστηρή διαδικασία αποθήκευσης αποδεικνύει πως υπήρχε κίνδυνος και μάλιστα πολύ σοβαρός.
Τα κοντέινερ περιέχουν πυροσωλήνες, πυροκροτητές, καθώς και άλλα πυρομαχικά. Είχαν έρθει από το πεδίο του Ιράκ από Έλληνα αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρίας MLM το 2001 με σκοπό να ελεγχθούν από τα ΕΑΣ και να θωρηθούν κοινοτικά προϊόντα.
Για άγνωστο λόγο η εξαγωγή τους δεν έγινε ποτέ και τα πυρομαχικά εγκαταλείφθηκαν. Μετά από ένα διάστημα προσωρινής αποθήκευσης, τα ΕΑΣ προχώρησαν σε πιο ασφαλή μεταφορά των κοντέινερ και μάλιστα ένα μέρος των υλικών το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή ελληνικών προϊόντων. Τα υπόλοιπα δεν μπόρεσαν να πουληθούν στο εξωτερικό.
Το 2003 συσσωρεύτηκαν ακόμη 680 τόνοι εκρηκτικών που κατασχέθηκαν από το Λιμενικό Σώμα στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Το παράνομο αυτό φορτίο του πλοίου «Baltic Sky» μεταφέρθηκε και φυλάσσεται σε αποθήκες του Λαυρίου, του Βελεστίνου και των Δερβενοχωρίων.
Πρόκειται κυρίως για «ανφό» -ένα μίγμα νιτρικού αμμωνίου και καύσιμης ύλης (αργό πετρέλαιο)- και αμμωνίτιδα, η οποία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή εκρηκτικών.
Η ολοκλήρωσή της «τακτοποίησης» αναμένεται εντός των προσεχών δέκα ημερών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου