ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τα ίδια και παλι.....................

Πήρε «φωτιά» η αμόλυβδη

Οργιο κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων, ιδίως στα νησιά. Σε "λήθαργο" ο ελεγκτικός μηχανισμός των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης

Στο έλεος των κερδοσκόπων της αγοράς των καυσίμων και ιδίως στα νησιά βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες τις διακοπές τους. Η αμόλυβδη βενζίνη εκτοξεύτηκε μέχρι και τα 1,91 ευρώ το λίτρο, μία ανάσα δηλαδή από τα 2 ευρώ.

Την ίδια στιγμή κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει κινητοποιηθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά ούτε κι εκείνες των περιφερειών προκειμένου να διενεργηθούν έστω και αγορανομικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών (www.fuelprices.gr), η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε στα 1,665 ευρώ το λίτρο, από 1,652 ευρώ που ήταν την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Δηλαδή σημειώθηκε μία αύξηση 1,3 λεπτά το λίτρο, η οποία και αποδίδεται στην άνοδο των διεθνών τιμών των προϊόντων του πετρελαίου, αλλά και στη σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Βέβαια, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης ισχύει πάντα το επιχείρημα της μεγάλης επιβάρυνσης των τιμών της βενζίνης από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Ωστόσο, η "ψαλίδα" των τιμών ανάμεσα στα νησιά και την Αθήνα δεν δικαιολογείται, με δεδομένο και τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε αυτά.
Πήρε «φωτιά» η αμόλυβδη
Επίσης, χωρίς εξήγηση υπερβολικά υψηλές τιμές διαμορφώνονται όχι μόνο σε παραθεριστικά μέρη αλλά και σε λιμάνια.
Έτσι, στις Κυκλάδες η μέση τιμή είναι στα 1,726 ευρώ και η υψηλότερη στα 1,908 ευρώ. Στον Πειραιά η μέση είναι 1,664 και η μέγιστη είναι στα 1,886 ευρώ. Στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται στα 1,749 ευρώ και η ακριβότερη βενζίνη είναι στα 1,880. Στο Ηράκλειο η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,878 και η μέση στα 1,732 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Κέρκυρα το ακριβότερο πρατήριο πωλεί με 1,860 ευρώ και η μέση τιμή είναι στα 1,73 ευρώ. Στο Λασίθι η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,773 και η υψηλότερη 1,848 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: