Οι ισπανόφωνοι που ζουν στις ΗΠΑ οργανώνονται σε κίνημα για να προωθήσουν το μεταναστευτικό ζήτημα. Και από το Tea Party πήγαμε στο... Tequila Party!
Οι ισπανόφωνοι των ΗΠΑ δεν είναι πολιτικοποιημένοι. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν τη μικρότερη συμμετοχή από κάθε άλλη εθνική μειονότητα. Ισως γι' αυτό κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα δεν έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους, έστω και αν η αύξηση του πληθυσμού τους κατά 43% την τελευταία δεκαετία τούς καθιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι επειδή το να το ρίξουν στο - εθνικό - τους ποτό δεν αποτελεί ιδεώδη λύση, μια Ρεπουμπλικανή βουλευτής σκέφτηκε να τους οργανώσει σε κόμμα: το Tequila Party.
Στο πρώτο άκουσμα το όνομα του κόμματος παραπέμπει στο γνωστό και ακραίο Tea Party, το Κίνημα του Τσαγιού. Επί της ουσίας όμως, το κίνημα των ισπανόφωνων ουδεμία σχέση έχει με αυτό το κίνημα, το οποίο ούτε επίσημο ηγέτη έχει ούτε εθνική δομή, ενώ έχει δεχθεί σκληρή κριτική, εντός και εκτός των τειχών, για τα ρατσιστικά σύνδρομα που προάγει.
Η ιδέα του Tequila Party ανήκει στην ισπανόφωνη Ντίντι Γκαρσία Μπλέιζ. Στόχος, επιμένει, δεν είναι ο πρόεδρος Ομπάμα, παρόλο που η ίδια είναι δυσαρεστημένη από την πολιτική του: «Τι ακριβώς έκανε για μας;», αναρωτιέται. Σχεδόν καμία από τις σημαντικές μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν προεκλογικά (το 2008) δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ οι ελπίδες ότι τα παιδιά των παράνομων μεταναστών που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ θα πάρουν ιθαγένεια παρέμειναν φρούδες, αφού ο σχετικός νόμος - Dream Act - καταψηφίστηκε από το Κογκρέσο. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο - και όντας πλήρως ενημερωμένος για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δημοτικότητά του στους ισπανόφωνους να έχει πέσει κατακόρυφα μέσα σε διάστημα 18 μηνών, από το 73% στο 52% - ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες τους.
Οσο και αν σε κάποιους φαντάζει ελαφρύ ή μάταιο, υποστηρίζει η Γκαρσία Μπλέιζ, το Tequila Party ιδρύθηκε με σκοπό να ανοίξει ξανά τον διάλογο για το ευαίσθητο μεταναστευτικό ζήτημα. Και ακόμη περισσότερο να δραστηριοποιήσει τους ισπανόφωνους και να τους δώσει κίνητρο να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες.
Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των μελών του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα, στο Κάνσας - δεν θα σερβίρεται όμως ούτε τεκίλα ούτε κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. Αν και το Κάνσας δεν βρίσκεται κοντά στα σύνορα, είναι μια Πολιτεία που στο παρελθόν έχει βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας για μεταναστευτικά θέματα, με «κορυφαία» στιγμή εκείνη κατά την οποία μέλος του Κογκρέσου πρότεινε δημοσίως οι παράνομοι μετανάστες να πυροβολούνται στα σύνορα «σαν γουρούνια».
Για τους Ρεπουμπλικανούς, η υποστήριξη από τους ισπανόφωνους ήταν πάντα όνειρο απατηλό. Παρά τις προσπάθειες του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, το κόμμα δεν έχει στενούς δεσμούς με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας στο σύνολό τους κινούνται «παραδοσιακά» προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτή τη φορά ωστόσο, η δυσαρέσκεια των ισπανόφωνων είναι γενικευμένη. «Τρώμε κλωτσιές και από τα δύο μεγάλα κόμματα και ο λόγος είναι ότι δεν ψηφίζουμε στις εκλογές», υποστηρίζει στην «Ιντιπέντεντ» ο Κέβιν Σολίς, επικεφαλής του κινήματος στην Καλιφόρνια.
Οσο για την επιλογή του ονόματος, ένας από τους συμβούλους του κόμματος, ο Αγκουστίν Γκαρσία, εξηγεί πως για να προσελκύσουν τον κόσμο χρειάζονταν κάτι «ελαφρύ». «Ως έθνος έχουμε αίσθηση του χιούμορ. Δεν είμαστε πουριτανοί», επισημαίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου