ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Σας ικετεύω, φροντίστε τον Εντι...» Πέθανε από καρκίνο και εμπιστεύθηκε τον τετραπληγικό γιο της στον Σαρκοζί

Μια γυναίκα που πέθανε από καρκίνο ζήτησε από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί με επιστολή της, η οποία του διαβιβάσθηκε μετά τον θάνατό της, να φροντίσει τον τετραπληγικό γιο της. «Κύριε πρόεδρε, σας ικετεύω, φροντίστε τον Εντι σαν να ήταν δικός σας γιος» έγραψε η Μισέλ ντε Σομέρ, η οποία πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 57 ετών, στην επιστολή που εμπιστεύθηκε στον δικηγόρο Φαμπιάν Πικιοτινό, ο οποίος τη δημοσιοποίησε.
Η γυναίκα ζητάει από τον πρόεδρο να βρει μια θέση για τον 33χρονο γιο της σε κάποιο εξειδικευμένο ίδρυμα. Του ζητάει επίσης να «επαναφέρει» τη συζήτηση για την ευθανασία. Ο Νικολά Σαρκοζί παρέπεμψε το θέμα στον νομάρχη του Σεν Μαριτίμ, διευκρινίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο.
Η μητέρα είχε εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα από το 2001 για να ασχοληθεί με τον γιο της που έμεινε τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο. Στρατεύθηκε υπέρ της ευθανασίας ζητώντας να υπάρξει ένας νόμος που θα επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Εντι «να πεθάνουν αξιοπρεπώς». Ο δικηγόρος της είπε πως ήρθε σε επαφή μαζί του τους τελευταίους μήνες για να μάθει τι ποινές αντιμετώπιζε αν έκανε στον γιο της ευθανασία. «Ομως αρρώστησε, έγινε πολύ αδύναμη και δεν προχώρησε στην πράξη», διευκρίνισε ο Πικιοτινό.
«Η υπόθεση αυτή με συγκλονίζει επειδή είχε ζητήσει τόσο έντονα να τη βοηθήσουν. Πιστεύω ότι η τελευταία επιθυμία της ήταν να μπορέσει να φύγει με τον γιο της. Δυστυχώς δεν την άκουσε κανένας», σχολίασε στη γαλλική «Λιμπερασιόν» η Μαρί Ιμπέρ, η μητέρα που απαλλάχθηκε, αφού δικάστηκε, επειδή βοήθησε το 2003 μαζί με έναν γιατρό τον τετραπληγικό γιο της να πεθάνει. «Τον Εντι θα τον πετάνε τώρα δεξιά κι αριστερά», λέει η Ιμπέρ. «Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν τα πράγματα, να αφήνουμε να φεύγουν τα παιδιά που το επιθυμούν ή ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν, να πάψουμε να τα εξευτελίζουμε και να τα κάνουμε να υποφέρουν μέχρι να είμαστε υποχρεωμένοι να κόψουμε τους τένοντές τους για να μπορούμε να τα ντύνουμε. Είναι κάτι φρικτό…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: