ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Να επιτρέπεται μονο στις πίστες

«Τσιγαρόσημο» στα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ. και στα καζίνα καθιερώνει το υπουργείο Υγείας. Οι επιχειρηματίες της νύχτας κέρδισαν τη μάχη για το τσιγάρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν ειδικό ετήσιος τέλος ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που καταλαμβάνει το κατάστημά τους.
Τα σχέδια που δρομολογούσε η κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των αντικαπνιστικών μέτρων στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και την επιβολή ειδικού φόρου είχαν αποκαλύψει άλλωστε «ΤΑ ΝΕΑ» από τον περασμένο Ιανουάριο (13/1/2011).
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, «στα καζίνα και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».
Εκκρεμεί ωστόσο κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, στην οποία θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνιζόντων, ο χρόνος καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ετήσιου τέλους.
Πάντως, και σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, η κυβέρνηση προσδοκά από το νέο μέτρο να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, από το δεδομένο ότι ο αριθμός των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική στη χώρα μας ανέρχεται στις 3.000.
Επιφυλάξεις ωστόσο τηρούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα νυχτερινά κέντρα δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας, συνεπώς το «τσιγαρόσημο» θα μείνει μόνον στα χαρτιά - ή στην καλύτερη περίπτωση το κέρδος θα είναι αρκετά μικρότερο από το προσδοκώμενο.
«Η κυβέρνηση έδειξε ισχυρή πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος. Ομως κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα που βλάπτονται από αυτήν τη θετική πορεία της Ελλάδας αντέδρασαν με τον τρόπο τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης.
Ο ίδιος ωστόσο, παρόλο που παραδέχεται πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί... παράθυρο καπνού, υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για την απαρχή της επαναφοράς προς την προηγούμενη κατάσταση, όταν το τσιγάρο επιτρεπόταν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους». Την αισιοδοξία του αυτή ο Παναγιώτης Μπεχράκης την αντλεί από τα θετικά αντικαπνιστικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο «και έχουν εντυπωσιάσει τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα αυτό». Ενδεικτικά αναφέρει ότι την τελευταία πενταετία το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ σε διάστημα ενός έτους (2009-2010) σημειώθηκε και πτώση στον αριθμό των τσιγάρων που ανάβουν οι Ελληνες κατά 15%.
«Κι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς καταστολή, αφού στην ουσία ο μηχανισμός ελέγχου απουσιάζει παντελώς», παρατηρεί ο Παναγιώτης Μπεχράκης.
Τα στοιχεία της γραμμής 1142 αποδεικνύουν άλλωστε, ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν κατάφεραν να διώξουν τα τασάκια από την επικράτεια. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Τετάρτη η γραμμή δέχτηκε 27.912 καταγγελίες, εκ των οποίων το 88% αφορούσε αναμμένα τσιγάρα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: