Οι κάτοικοι του χωριού “Λάγιο” στη Λακωνία έμειναν ακτήμονες όταν το ελληνικό δημόσιο με την εφαρμογή του κτηματολογίου, απέδωσε στις περιουσίες τους το παλιό προ 19ου αιώνα ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, ξαναγυρνώντας τες στους... μπέηδες και το δημόσιο.
Νομοθετική ρύθμιση για ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και δύο αιώνες, που αφήνει χωρίς περιουσίες τους κατοίκους ενός χωριού της Λακωνίας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χωριό Λάγιο Λακωνίας, ήταν μπερδεμένο και έτσι με την εφαρμογή του κτηματολογίου πριν από λίγα χρόνια έμειναν ακτήμονες σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του.
Οι περιουσίες τους, αν και τις καλλιεργούν με δενδρώδεις καλλιέργειες περισσότερο από δύο αιώνες και τις έχουν αγοράσει νόμιμα με συμβόλαια από το 19ο αιώνα, θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το υπόλοιπο 49% σε περίπου πενήντα ανθρώπους, απόγονους Ελλήνων μπέηδων.
Οι τελευταίοι δεν έχουν σχέση με το χωριό και μάλιστα δεν έχουν υποβάλει δήλωση συνιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα του δασοκτήματος ''Λάγιο-Τρίνησα'' και με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα τα σπίτια του χωριού θεωρούνταν ιδιοκτησία του δημοσίου και εξαιρέθηκαν από τη δήμευση το 2003 με το νόμο 3127. Τώρα το ΠΕΣΥ ζητά ανάλογη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού και ξεκινάει από την ...Τουρκοκρατία.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με αφορμή το θέμα των περιουσιών στο Λάγιο, ανακοίνωσε ότι θα ανακινηθεί και το ζήτημα των ιδιαιτεροτήτων της ιδιοκτησίας στη Μάνη, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου